Cum se curăță tacâmurile din lemn?

Chiar dacă tigăile mele din fontă suportă orice tip de ustensile, fie ele și metalice, recunosc că de-a lungul timpului m-am obișnuit să folosesc doar ustensile și tacâmuri din lemn sau silicon. Plasticul nu-l suport, iar siliconul nu mă încântă prea mult. În schimb, lemnul îl iubesc.

Așa se face că ustensilele mele din bucătărie sunt fie din lemn, fie din inox. De curând chiar am schimbat tacâmurile din lemn vechi cu unele mai noi, confecționate din ceva lemn de salcâm sau nuc, probabil, fiind de o nuanță mai închisă.

Dacă tot am dat 70 lei pe ele, am zis că merită să le întrețin corect, în așa fel încât să le pot folosi cât mai mult timp. Am căutat sfaturi și recomandări în acest sens, iar pe acestea le voi împărtăși cu voi rândurile următoare.

Te întrebi cum se întreținut corect tacâmurile din lemn? Îți spun eu în rândurile imediat următoare:

Spală-le manual

Pentru a curăța tacâmurile din lemn, îți recomand să le speli manual. Niciodată să nu speli tacâmurile de lemn în mașina de spălat vase. De asemenea, nu trebuie să le lași să stea prea mult timp în apă. Asta deoarece lemnul are tendința de a absorbi apa, ceea ce ar putea duce la apariția deformărilor sau apariția fisurilor.

Folosește o perie moale

Dacă tacâmurile din lemn au resturi de mâncare sau un murdărie care pare a fi imposibil de îndepărtat, trebuie să folosești o perie moale pentru a le curăța. Folosește apă și detergent iar mai apoi curăță cu grijă suprafața tacâmurilor.

De asemenea, detergentul de vase utilizat nu ar trebui să fie unul foarte agresiv. Asta deoarece ar putea rămâne în lemn pentru ca mai apoi să ajungă în mâncarea pe care o gătești.

Clătește și usucă-le bine

După ce ai spălat tacâmurile din lemn, asigură-te că le-ai clătit cât mai bine cu apă curată iar mai apoi trebuie să le usuci imediat cu un prosop moale. Nu le lăsa să se usuce la temperatura camerei, deoarece lemnul ar putea avea de suferit din cauza umezelii.

Tratează-le cu ulei

În final, tot ce îți rămâne de făcut pentru ca tacâmurile din lemn să își păstreze aspectul atrăgător precum și strălucirea este să le tratezi ocazional cu ulei de gătit sau cu ulei mineral. Tot ce trebuie să faci în acest sens este să înmoi un prosop moale în ulei, iar mai apoi să întinzi uleiul pe suprafața tacâmurile până când acestea absorb uleiul. Acest lucru poate ajuta la protejarea lemnului precum și la prevenirea crăpării sau deformării.

Folosește și tu aceste sfaturi iar astfel vei reuși să păstrezi tacâmurile din lemn în cele mai bune condiții.

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 5 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.