zgomot masina de spalat rufe

Mașina de spălat face zgomot, care sunt cauzele?

Mașina de spălat produce zgomote ciudate? Ori poate a devenit mai zgomotoasă decât de obicei? În acest articol îți prezentăm principalele cauze pentru care mașina de spălat face zgomot. Află și tu care ar putea fi problema cu care se confruntă mașina ta de spălat!

Pot exista numeroase cauze care să ducă la prezența unor zgomote ciudate în timpul funcționării mașinii de spălat. Vom încerca împreună să descoperim toate cauzele care duc la apariția zgomotului, astfel încât să poți descoperi și tu de unde vine problema. De asemenea, dacă ne poți împărtăși experiența ta în legătură cu zgomotele produse de mașina de spălat, te invităm să dai un comentariu. Informația ta poate fi utilă și altora.

Mașina de spălat nu stă drept

Cea mai comună problemă care duce la apariția zgomotului în timpul funcționării mașinii de spălat este și cea mai banală. Asigură-te că mașina de spălat este drept așezată, iar în caz contrar ar trebui să o reglezi. Mașina de spălat este foarte ușor de așezat drept cu ajutorul unei nivele cu bulă (boloboc), reglând apoi picioarele mașinii până când aceasta stă așezată drept.

Dacă mașina de spălat nu este poziționată la nivel, vor apărea sunete puternice precum niște bufnituri sau chiar un hârâit. Acestea vor putea fi sesizate mai ales în timpul rotirilor la viteză mare.

De asemenea, asigură-te că piulițele au fost bine strânse, iar șuruburile pentru transport au fost îndepărtate.

Încărcătura de rufe nu este bine echilibrată

Dacă rufele nu au fost corect echilibrate, cel mai probabil vor apărea diferite zgomote înfundate și chiar izbituri. Nu ar trebui să te sperii, deoarece foarte probabil ai pus la spălat anumite articole grele care stau la baza producerii acestor zgomote. De aceea, pentru a evita astfel de probleme îți recomandăm să eviți supraîncărcarea mașinii de spălat, întocmai pentru a putea echilibra corect rufele.

Verifică dacă nu cumva sunt obiecte nedorite în mașina de spălat

Adesea se întâmplă să uiți diferite lucruri în buzunarele rufelor, iar acestea rămân în interiorul mașinii de spălat, cauzând fel și fel de zgomote în timpul funcționării. Prin urmare, dacă sesizezi că mașina ta de spălat rufe produce zgomote ciudate, ar trebui să faci o inspecție pentru a te asigura că nu există monede sau alte obiecte.

De asemenea, îți recomandăm să verifici și pompa de evacuare. Aici ar putea ajunge diferite obiecte iar astfel o mulțime de zgomote ciudate vor apărea.

Nici să speli o cantitate prea mică de rufe nu este o idee bună, deoarece la fel de bine se poate produce acest dezechilibru. Iar dacă pui la spălat articole de dimensiuni mari, atunci acestea ar putea provoca probleme.

În cazul în care mașina de spălat rufe nu poate face echilibrarea, cel mai probabil va opta pentru o stoarcere la turații mai mici, iar astfel rufele vor fi mai ude decât în mod obișnuit.

Zgomot puternic în timpul spălării și/sau centrifugării

Dacă mașina ta de spălat rufe produce un nivel mai ridicat de zgomot în timpul spălării decât în mod normal, atunci ai putea verifica rulmenții tamburului. Aceștia se uzează odată cu trecerea timpului, iar astfel mișcarea tamburului se va face mai greu. Cum verifici dacă rulmenții tamburului reprezintă cauza care a dus la apariția zgomotului puternic? Ei bine, ai putea doar să rotești cu mâna tamburului iar dacă mișcarea se face mai greu decât în mod normal, cel mai probabil trebuie să schimbi rulmenții mașinii de spălat. Zgomotul produs de către uzura rulmenților se poate traduce ca un huruit puternic.

De asemenea, tamburul se poate dezechilibra, iar astfel nu se mai aliniază la fel de bine la nivelul garniturii de cauciuc, ceea ce va duce la apariția unui zgomot puternic și neplăcut.

Ar trebui să ai în vedere faptul că zgomotul puternic poate fi produs de către o defecțiune a motorului, caz în care trebuie să soliciți ajutorul unui specialist.

Dacă zgomotul puternic persistă în mod special în timpul centrifugării, atunci problema ar putea fi cauzată de amortizoarele slăbite.

Când apar zgomotele mașinii de spălat?

Este un detaliu care merită toată atenția ta, deoarece îți poate spune multe despre cauzele care au dus la apariția zgomotului. De exemplu, zgomotul în timpul centrifugării poate fi considerat a fi o normalitate, puține fiind mașinile de spălat atât de silențioase încât să nu facă nici un zgomot. Totuși, contează intensitatea zgomotului!

Probleme la pompa de evacuare

Dacă mașina de spălat rufe face zgomot în timpul evacuării apei, problema ar putea fi la nivelul pompei de evacuare. Rolul acesteia este de a evacua apa, doar că și aceasta poate suferi defecțiuni. Prin urmare, ar trebui să ceri ajutorul unui specialist, pentru a te asigura că pompa de evacuare funcționează corect ori necesită reparații sau chiar înlocuire. Nu este o treabă pe care să o poți face singur, deoarece necesită cunoștințe avansate în acest sens.

Probleme la cureaua de distribuție a mașinii de spălat rufe

Mașina de spălat are o curea de transmisie care garantează o bună funcționare. Ei bine, această curea se poate uza de-a lungul timpului, iar dacă dinții i se tocesc sau se slăbește, sigur vor apărea zgomote. În acest caz, cureaua de distribuție trebuie schimbată, ceea ce nu e greu de făcut.

Probleme cu scripeții mașinii de spălat rufe

Mașinile de spălat rufe folosesc scripeți, care se dovedesc a fi foarte importanți în ceea ce privește mecanismul de funcționare. Prin urmare, dacă aceștia se vor slăbi, pot apărea diferite probleme, printre care și zgomote supărătoare, așa că va fi necesară înlocuirea lor.

Dacă problemele sunt grave, poți avea nevoie de o nouă mașină de spălat rufe. Avem noi un ghid ce te va ajuta să o alegi.

Probleme cu amortizoarele mașinii de spălat rufe

Amortizoarele mașinii de spălat rufe au misiunea de a amortiza atât șocurile cât și zgomotele produse de aceasta. Cu cât devin mai uzate, cu atât vor fi mai puțin eficiente, așa că va trebui să ai în vedere înlocuirea lor. Dacă amortizoarele sunt defecte sau uzate, mașina de spălat rufe va produce zgomote puternice în timpul centrifugării.

Concluzii

Unele mașini de spălat sunt pur și simplu zgomotoase încă de când sunt noi. Nu trebuie să uităm că mașinile de spălat rufe sunt zgomotoase de la sine, doar că au apărut în ultima vreme mai multe modele tot mai silențioase. Astfel, dacă vrei o mașină de spălat rufe care să producă zgomot puțin, atunci ai putea folosi butonul de mai jos pentru a găsi cele mai silențioase mașini de spălat rufe.

Tu ce probleme ai avut cu mașina de spălat care au dus la producerea zgomotului puternic? Ne-am bucura să lași un comentariu, pentru a afla și noi!

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 7 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

3 comentarii

  1. Bună seara? Am mai degrabă o întrebare. Garnitura de la hublou are vreo contribuie la zgomot și vibrații mari la centrifugare? Am schimbat amortizoarele și tot are vibrații mari. Rulmenții par buni,nu a întrat apa la el. Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.