ghid alegere mașină de spălat rufe

Care este cea mai bună mașină de spălat rufe?

Te-ai gândit vreodată cum ar fi viața ta dacă nu ai avea o mașină de spălat rufe? Cel mai probabil nu ar fi prea ușoară, nu? Gândește-te doar că ar trebui să petreci zilnic zeci de minute pentru a spăla manual rufele. Iar oricât de mult efort ai depune, rufele tot nu ar fi perfect spălate. Doar gândindu-ne astfel ne dăm seama cât de norocoși suntem că putem folosi o mașină de spălat rufe.

Date fiind numeroasele avantaje pe care o mașină de spălat rufe ni le poate oferi, este de la sine înțeles faptul că fiecare dintre noi ne dorim să avem parte de cea mai bună mașină de spălat rufe. Dar care să fie aceea, oare?

Este o alegere subiectivă. Nu există cea mai bună mașină de spălat rufe în general, ci aceasta poate fi stabilită în funcție de nevoie. Drept urmare, ar trebui să te decizi mai întâi care sunt nevoile pe care le ai. Abia mai apoi, în funcție de acestea, poți începe căutarea unei noi mașini de spălat rufe.

Totuși, dacă te grăbești și vrei să îți cumperi acum o mașină de spălat rufe bună, am ales pentru tine următorul model:

Recomandarea casei: Mașină de spălat rufe Samsung WW70TA046AX/LE

Mașina de spălat rufe Samsung WW70TA046AX/LE a adunat peste 160 de recenzii pozitive pe eMAG. Și nu degeaba! Are o capacitate de spălare de 7 KG, clasa energetică B, un motor tip digital inverter și diferite funcții și tehnologii utile precum Steam, Bubble Soak sau Smart Check.

Per total, este o mașină de spălat rufe pe care merită să o cumperi.

Ghid pentru alegerea unei mașini de spălat rufe de care să fii mulțumit

Dacă ai început deja căutarea unei mașini de spălat rufe, cel mai probabil ai fost surprins de numărul mare de modele. Ei bine, într-adevăr sunt o mulțime de mașini de spălat pe piața. Iar dacă nu ai prea multă experiență în domeniu, sigur simți nevoia unei mâini de ajutor. Ți-o oferim noi!

Cum? Am pregătit un ghid pentru alegerea mașinilor de spălat rufe. Respectând sfaturile noastre din acest articol, suntem siguri că vei putea alege o mașină de spălat rufe de bună calitate care nu te va dezamăgi.

Iată, deci, care sunt cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când ești în căutarea unei mașini de spălat rufe:

Capacitatea de spălare

Înainte de toate, stabilește care este cantitatea de rufe pe care o introduci adesea în mașina de spălat. Obișnuiești să speli mult, deoarece ai o familie numeroasă? Ai nevoie de o mașină de spălat rufe cu capacitate mare. În schimb, dacă speli doar rufele tale, cel mai probabil te vei descurca de minune cu o mașină de spălat obișnuită.

În general, capacitatea de încărcare a mașinilor de spălat rufe este cuprinsă între 5 și 12 kg. În cazul familiilor, recomandăm alegerea unei mașini de spălat rufe cu o capacitate de cel puțin 8-9 kg. Iar cu cât membrii familiei sunt mai mulți, cu atât mai mult ar trebui să crească și capacitatea.

Atenție însă! Nu toate programele suportă capacitatea maximă, așa că ar trebui să consulți acest aspect numaidecât.

Clasa de eficiență energetică

Așa cum spuneam și în ghidul pentru alegerea frigiderelor, clasa eficiență energetică este, cel puțin în opinia noastră, unul dintre cele mai importante criterii pe care trebuie să le folosești pentru alegerea electrocasnicelor.

Asta deoarece o alegere bună îți poate garanta economii pe termen lung. Recomandarea noastră este simplă: alege o mașină de spălat rufe cu clasa energetică A. În acest fel, vei consuma mai puțină energie electrică.

Gândește-te doar că mașinile de spălat rufe sunt printre cei mai serioși consumatori din casă, iar cum energia electrică s-a scumpit mult în ultima perioadă, este de la sine înțeles motivul pentru care ar trebui să alegi clasa A.

Sigur, mașinile de spălat cu clasa energetică A (vezi aici mai multe modele) sunt mai scumpe. Dar merită! Deoarece îți vei recupera investiția odată cu trecerea timpului. Iar pentru a te convinge că trebuie să alegi clasa energetică A iată care este consumul:

 • Mașina de spălat rufe Samsung WW90T554DAX/S7 are clasa energetică A, iar consumul său de energie este de 49 kwh la 100 cicluri de spălare. De asemenea, aceasta consumă 50 de litri de apă la un ciclu de spălare. Datele sunt raportate la programul ECO de spălare;
 • Arctic APL61025XLW0 este notată cu clasa energetică E. Iar asta înseamnă că la 100 cicluri de spălare va consuma 73 kwh. Sesizați diferența, da?

Consultă eticheta energetică înainte de a cumpăra o mașină de spălat rufe. Găsești o mulțime de informații utile pe aceasta, iar dacă ai posibilitatea financiară, alege o mașină de spălat rufe cu clasa A. Nu vei regreta această alegere.

Viteză de centrifugare

Nu uita să verifici viteza de centrifugare. Este un alt aspect foarte important care merită toată atenția ta. Viteza de centrifugare are un rol important de stoarcere a rufelor, iar cu cât este mai mare, cu atât poți obține rufe mai uscate. Totuși, nu vei putea folosi mereu viteza maximă de centrifugare. Iar asta deoarece sunt și materiale sensibile, ce trebuie spălate la o viteză mai mică.

Noi îți recomandăm să alegi o mașină de spălat rufe cu viteză de centrifugare de cel puțin 1400 RPM. Sunt și modele cu viteză de centrifugare de 1600 RPM, așa că le-ai putea în vedere.

Dacă vei alege o mașină de spălat rufe ieftină, cel mai probabil va trebui să te mulțumești cu o viteză de centrifugare de 1000 RPM sau chiar mai mică.

RPM la mașinile de spălat rufe fac referire la rotațiile pe minut.

Nivelul de zgomot al mașinii de spălat rufe

În general, mașinile de spălat rufe sunt gălăgioase. Asta înseamnă că ar trebui să oferi atenție nivelului de zgomot. Recomandarea noastră? Ei bine, este simplă: alege o mașină de spălat rufe cât mai silențioasă. Asta înseamnă că cifra db ar trebui să fie cât mai mică.

În general, ți se oferă detalii atât despre zgomotul produs la spălare cât și cel rezultat în timpul stoarcerii. Mașinile de spălat rufe sunt gălăgioasă se la stoarcere. Totuși, vei găsi și mașini de spălat rufe silențioase.

Trebuie doar să alegi o mașină de spălat cu un nivel de zgomot de sub 60-70 decibeli iar în acest fel sigur nu te va deranja în timpul funcționării.

Numărul de programe

Mașinile de spălat rufe sunt minunate. Unul dintre motivele pentru care le iubim atât de mult este faptul că ne oferă câte un program pentru fiecare nevoie întâmpinată de noi. Drept urmare, numărul de programe reprezintă un alt criteriu de alegere a mașinilor de spălat.

Înainte de toate, stabilește care sunt programele pe care le folosești cel mai adesea. Asigură-te apoi că mașina de spălat rufe pe care o cumperi îți pune la dispoziție aceste programe. Apoi. cu cât numărul de programe este mai generos, cu atât mai bine!

Nu știi niciodată când vei avea nevoie de un nou program de spălare. În astfel de cazuri, te vei bucura descoperind că mașina ta de spălat îți oferă programul pe care îl cauți.

Îți recomandăm să citești și articolul de pe blogul nostru despre alegerea corectă a programelor de spălare. Vei învăța să folosești corect mașina de spălat rufe, ceea ce este minunat.

Iată câteva dintre programele ce nu ar trebui să lipsească din dotarea mașinii tale de spălat rufe:

 • Spălare rapidă;
 • Spălare manuală;
 • Rufe delicate;
 • Spălare lenjerii;
 • Programele pentru spălare țesături precum bumbac, mătase, lână sau fibre sintetice;
 • Spălare mixtă;
 • Jeans.

Funcții și tehnologii

Dacă până nu demult mașinile de spălat rufe erau aparate rudimentare, astăzi ne copleșesc cu numărul mare de funcții și tehnologii. Iar asta este de bine.

Fiecare funcție și tehnologie se va dovedi a fi util la un moment dat. Astfel, la fel precum în cazul programelor de spălare, cu cât sunt mai multe, cu atât mai bine.

Totuși, există câteva funcții și tehnologii ce nu ar trebui să lipsească din dotarea mașinii de spălat rufe pe care o cumperi. Iată care sunt acestea:

 • Funcție ECO: funcția sau programul ECO presupune un consum mai mic de energie și de apă, iar astfel îl poți folosi pentru a face economii. Totuși, spălarea nu va fi la fel de eficientă, așa că vei folosi acest probam în special pentru rufele nu foarte murdare;
 • Senzor inteligent de detectare a cantității de rufe: mașinile de spălat moderne sunt dotate cu senzori smart care detectează automat cantitatea de rufe pe care ai pus-o la spălat. În acest fel va folosi cantitatea optimă de apă, detergent și energie, pentru rezultate cât mai satisfăcătoare;
 • Adăugare rufe după începerea programului: tuturor ni se întâmplă să uităm un tricou sau alte articole vestimentare și să le găsim după ce programul a început deja. Ei bine, producătorii mașinilor de spălat au găsit o soluție. Așa că permit să adaugi rufe chiar și după ce mașina a început să spele. Această funcție se va dovedi a fi de mare ajutor;
 • NFC sunt mașini de spălat rufe dotate cu NFC. Această tehnologie îți permite să te conectezi cu telefonul și să descarci noi programe de spălare;
 • Îndepărtare pete – anumite mașini de spălat rufe oferă o funcție de spălare ce ajută la eliminarea petelor. Cei de la Samsung au funcția Eco Bubble care face asta;
 • Autocurățare: pentru a scăpa de curățarea manuală a mașinii de spălat rufe, ai putea alege o mașină cu funcție de autocurățare.

Ce marcă de mașini de spălat rufe să alegi?

Marca mașinii de spălat rufe va fi mereu un criteriu important. Așa că nu poți ignora acest detaliu ci dimpotrivă, trebuie să ții cât mai mult cont de el. Asta deoarece numele producătorului poate fi o garanție a calității.

Ei bine, în comerț vei întâlni o mulțime de producători. Sunt producători care fac mașini de spălat rufe ieftine și bune precum Arctic, Beko, Bosch, Indesit, Fram, Daewoo, Heinner, Whirlpool și Samsung. Dar la fel de bine există și producători de mașini de spălat rufe apreciați pentru calitatea produselor sale, precum Miele, LG, Haier și Candy.

Sigur, alegerea poate fi subiectivă, așa că îți recomandăm să cauți păreri despre mașina de spălat rufe care te interesează. Doar în acest fel poți alege un model cu adevărat performant.

Panou de comandă

Noile mașini de spălat rufe au un panou de comandă foarte generos, adesea fiind un ecran cu touchscreen. Asigură-te că modelul pe care îl cumperi îți pune la dispoziție un panou de comandă cât mai ușor de folosit și mai ales smart.

În acest fel, utilizarea mașinii de spălat rufe va deveni o reală plăcere.

Tipul mașinii de spălat rufe

Mașinile de spălat rufe pot fi de mai multe tipuri, așa că ar trebui să te decizi asupra tipului dorit. În prezent, vei regăsi următoarele opțiuni

 • Mașini de spălat rufe slim – care au în general dimensiuni reduse deci și o capacitate mai mică de spălare. Marele lor avantaj este faptul că pot fi instalate în încăperile mai mici, ocupând mai puțin spațiu;
 • Mașini de spălat semi-automate – mai ieftine, dar nu la fel de eficiente. În plus, va trebui să adaugi tu apă în ele, pentru spălare;
 • Mașini de spălat cu uscător – dacă vrei să scapi de necesitatea de a întinde rufe la uscat, dar nu ai suficient spațiu pentru un uscător de rufe independent, ai putea cumpăra o mașină de spălat rufe cu uscător. Sunt mai scumpe, dar merită banii. Pentru că rufele vor fi gata uscate după ce le vei scoate din mașină;
 • Mașini de spălat cu încărcare frontală: sunt mașinile de spălat clasice, cu ușa poziționată în față;
 • Mașini de spălat rufe cu încărcare verticală: vei găsi și astfel de modele, care ocupă mai puțin spațiu dar sunt, credem noi, ceva mai incomode;
 • Mașini de spălat rufe incorporabile – dacă vrei un decor cât mai plăcut în bucătărie, iar mașina de spălat să fie integrată cât mai frumos în decor, atunci alege un model incorporabil. Găsești aici mai multe mașini de spălat rufe incorporabile;
 • Conectivitate WiFi – pentrua putea controla mașina de spălat rufe direct de pe telefonul mobil. Este o funcție foarte smart și foarte practică;
 • Motor inverter – pentru un consum redus de energie și pentru mai puțin zgomot;
 • Autodozare – ce garantează economii de detergent;
 • Filtru de scame – vrei ca rufele tale să nu fie pline de scame după spălare? Ei bine, alege un model cu filtru de scame și vei evita astfel de neplăceri;
 • Spălare cu aburi – o funcție grozavă pentru o bună igienizare a rufelor.

Funcțiile de siguranță ale mașinilor de spălat rufe

O mașină de spălat rufe bună trebuie să inspire siguranță. Și chiar dacă mulți dintre cumpărători ignoră acest detaliu, trebuie să recunoaștem totuși că este foarte important.

De aceea, ar trebui să alegi o mașină de spălat rufe care să aibă în dotare funcții precum: blocare acces copii, protecție anti-inundare, senzor pentru scurgeri, sistem electronic de control al balansului, blocare de siguranță, protecție pentru supraîncălzire, blocare acces interfață, sistem de detectare spumă, semnalizare eroare sau autodiagnosticare. Toate acestea se vor dovedi a fi de mare ajutor, îți garantăm.

Prețul mașinii de spălat rufe

În final, prețul mașinii de spălat rufe reprezintă detaliul care poate face diferența. Totuși, tu sigur ai pregătit deja un buget în care să te încadrezi. Așa că vei alege în funcție de acesta. Află însă că performanța costă. Iar dacă îți vei dori să cumperi cea mai bună mașină de spălat rufe, va trebui să faci o investiție pe măsură.

Prețurile mașinilor de spălat rufe pornesc de la 1000 RON și pot urca până la peste 10000 RON.

Garanție

În final, mai rămâne să discutăm despre garanție. În general, mașinile de spălat rufe au o garanție de 2-3 ani, însă magazinele îți oferă posibilitatea de a opta pentru o garanție extra de 2-3 ani. În acest fel vei obține o garanție îndelungată, ceea ce desigur că îți recomand.

Nu vei sta cu griji că mașina de spălat rufe se strică iar tu nu poți face nimic în acest sens ceea ce desigur că este minunat.

Recomandări mașini de spălat bune – 3 modele pe care merită să le cumperi

Nu am putea încheia acest articol fără să îți oferim câteva recomandări. Dacă nu știi ce mașină de spălat să alegi, dar vrei totuși să faci o alegere bună, atunci ar trebui să arunci o privire la aceste 3 modele. Sunt câteva dintre cele mai bune mașini de spălat rufe la ora actuală, așa că le poți alege fără a sta pe gânduri:

1. Mașină de spălat rufe Electrolux EW6FN348AW

 • Capacitate de spălare de 8 kg;
 • Viteză de centrifugare de 1400 RPM;
 • Motor cu inverter;
 • Protecție anti inundare;
 • Curățare cu abur;
 • Clasa energetică A.

2. Mașină de spălat rufe Miele WCR 870 WPS

 • Este de departe una dintre cele mai bune mașini de spălat rufe;
 • Clasa energetică A;
 • Wi Fi;
 • Motor ProfiEco;
 • Capacitate de spălare 9 kg;
 • Viteză de centrifugare;
 • Nivel de zgomot redus.

3.Mașină de spălat rufe Miele WWD 120 WCS

 • Capacitate de spălare de 8 KG;
 • 1400 RPM;
 • Clasa energetică A;
 • Recunoaștere automată a încărcăturii;
 • Sistem de controlare apă:
 • Precălcare rufe.

Tu care crezi că este cea mai bună mașină de spălat rufe? Așteptăm recomandări în comentarii. De asemenea, dacă ai nevoie de sfaturi și informații, le poți solicita în comentarii. Unul dintre specialiștii casa365.ro îți va răspunde în cel mai scurt timp posibil.

FAQ: Întrebări și răspunsuri despre mașinile de spălat rufe

În general, mașinile de spălat slim au o adâncime de aproximativ 40-45 cm.
Dacă mașina de spălat rufe pe care ai cumpărat-o nu are o funcție de autocurățare, atunci ar trebui să pui apă, oțet și bicarbonat de sodiu. Apoi pornește mașina de spălat rufe la o temperatură cât mai înaltă.
În general, nu ai nevoie decât de o sursă de apă și de scurgere. Apoi, poți monta mașina de spălat rufe la boloboc. Totuși, dacă simți că este dificil, poți solicita ajutorul unui expert.
Cu siguranță, da! Pentru că vei obține rufe gata uscate. În plus, vor beneficia de cele mai bune condiții de uscare.
În general, mașinile de spălat rufe se instalează în baie, în bucătărie sau chiar pe hol. Recomandarea noastră este să o amplasezi într-o încăpere cu cât mai puțin condens.
Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 7 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.