cel mai bun aragaz

Cum să aleg cel mai bun aragaz pentru bucătărie

Vă puteți imagina o bucătărie fără aragaz? Noi nu. Aragazul este elementul central al bucătăriei, acesta deservind scopul principal al acestei încăperi: gătitul. Cum am găti dacă nu am avea la dispoziție un aragaz? Ne este greu să ne imaginăm. Fiind atât de important și mai ales folosit zilnic, cu toții ne dorim să avem parte de cel mai bun aragaz în bucătărie.

Dar care să fie acela oare? În magazine găsești o mulțime de aragaze Da, așa se spune corect și nu aragazuri, cum mai spun unii în mod greșit.

Revenind, vei găsi o mulțime de modele diferite. Aragazele diferă nu numai prin design, care este un criteriu important în opinia noastră, dar totodată și prin caracteristici. Așa că nu poți alege primul aragaz care îți apare în cale. Cel puțin nu atunci când îți dorești cel mai bun aragaz pentru bucătăria ta.

Atunci când așteptările sunt mari, trebuie să alegi neapărat un aragaz performant și de o calitate cât mai bună. Iar dacă ai nevoie de un aragaz bun, atunci avem o recomandare pentru tine:

Recomandarea casei: Aragaz Bosch HXN39AD50

Dacă vrei un aragaz clasic și bun, atunci Bosch HXN39AD50 este modelul de care ai nevoie. Nu este foarte scump, dar nici ieftin și are o mulțime de caracteristici interesante.

Este un aragaz mixt, dispune de aprindere electrică, grill și funcție de autocurățare pentru cuptor. În plus, dispune de clasa energetică A, ceea ce înseamnă că are un consum redus.

Ghid pentru alegerea unui aragaz performant

Este interesant că toată lumea folosește termenul „aragazuri” chiar dacă cel corect este aragaze. Asta înseamnă că lumea caută aragazuri și nu aragaze, motiv pentru care mă voi vedea nevoit să folosesc ambele variante în acest articol.

Să lăsăm gramatica și să ne vedem de aragazul nostru. Dacă modelul de mai sus nu este chiar ceea ce cauți, atunci sigur ai nevoie de mai mult ajutor. Îl vei primi! În rândurile următoare vei găsi un ghid foarte complex pentru alegerea aragazului pentru bucătărie.

În acest fel, sigur vei reuși să alegi cel mai bun aragaz pentru bucătăria ta.

Află din rândurile următoare care sunt cele mai importante caracteristici pe care trebuie să le urmărești atunci când vrei un nou aragaz:

Modul de alimentare

Înainte de toate, ar trebui să te asiguri că alegi aragazul cu modul de alimentare dorit și preferat de tine.

Aragazele pot fi alimentate fie cu gaz, fie cu electricitate, fie cu ambele, în cazul aragazelor mixte. Fiecare tip de alimentare prezintă atât avantaje cât și dezavantaje, iar pentru a te decide ce aragaz să alegi, ți le prezentăm pe scurt:

Aragaz pe gaz – avantaje și dezavantaje

În ceea ce privește aragazurile pe gaz, acestea au câteva avantaje foarte importante. Iată care sunt acestea:

 • sunt mai ieftine decât aragazele electrice;
 • în general nu consumă mult gaz, așa că și costurile de utilizare sunt mai mici;
 • dacă rămâi fără curent, poți folosi aragazul în continuare;
 • mâncarea are un gust mai bun atunci când este gătită la foc;
 • vasele vor fi încălzite mai rapid.

Totuși, există și câteva dezavantaje pe care aragazele pe gaz le oferă și nu le putem ignora. Aici putem include următoarele dezavantaje:

 • există riscul unor scurgeri de gaze;
 • în general, gazul folosit pentru alimentarea cuptorului poate fi toxic și mai ales inflamabil;
 • gătitul nu este perfect uniform.

Aragaz electric – avantaje și dezavantaje

Aragazele electrice beneficiază de tot mai multă popularitate în ultima vreme. De ce? Pentru că oferă multe avantaje, desigur. Drept urmare, dacă vrei un aragaz de care să fii cu adevărat mulțumit, poate că ar trebui să cumperi un aragaz electric. Ei bine, avantajele acestor aragaze te vor convinge să alegi astfel:

 • sunt foarte ușor de folosit;
 • temperatura poate fi controlată cu precizie, pentru mâncăruri gătite perfect;
 • cuptorul dispune de funcție de preîncălzire;
 • sunt mult mai sigure în comparație de aragazurile pe gaz;
 • cuptorul poate avea funcție de autocurățare;
 • în general cuptoarele aragazurilor electrice sunt mai bune.

Dar, avem și câteva dezavantaje. Acestea sunt:

 • costurile de utilizare sunt mai mari, deoarece energia electrică este scumpă;
 • aragazele electrice sunt mai scumpe.

Aragaz mixt – avantaje și dezavantaje

Dacă vrei să te bucuri atât de avantajele gătitului folosind flacără, cât și de preparate gătite perfect la un cuptor electric, cel mai probabil ai nevoie de un aragaz mixt.

În general, aragazele mixte au plita pe gaz și cuptorul electric. Vei găsi însă și modele care oferă atât ochiuri alimentate pe gaz, cât și electrice.

Totuși, sunt mai scumpe, însă astăzi majoritatea aragazurilor au alimentare mixtă. Ai putea alege și tu un astfel de model! Găsești aici mai multe modele de aragaze mixte.

Ce marcă de aragaz să aleg?

Marca aragazului reprezintă un alt criteriu de care trebuie să ții cont neapărat atunci când cumperi un astfel de aparat electrocasnic. Iar asta deoarece marca poate fi o garanție a calității produsului ales. Prin urmare, nu poți alege oarecare.

Ei bine, în ceea ce privește producătorii de aragaze, există o mulțime de nume. Unele îți vor fi mai cunoscute, altele mai puțin.

Vei găsi aragaze ieftine de la Arctic, Beko, Heinner, Whirlpool, Indesit, Zanussi, Electrolux sau Bosch, dar totodată vei întâlni și nume mai puțin sonore precum LDK, Hansa, Studio Casa sau alte mărci nu foarte populare.

Sfatul nostru este simplu: alege un model de top, realizat de un producător de renume. Beko, Gorenje, Electrolux și Bosch fac aragaze foarte bune. Dar nu te va dezamăgi nici un aragaz de la Arctic, Whirlpool sau Indesit. Alegerea îți aparține în totalitate!

Funcții de siguranță

Aragazele pot fi foarte periculoase, atât timp cât nu sunt utilizate corect și mai ales dacă nu au anumite funcții și sisteme de siguranță.

Prin urmare, îți recomandăm să alegi un aragaz care are în dotare cât mai multe astfel de sisteme. De exemplu, oprirea alimentării în cazul în care flacăra se stinge este o funcție absolut esențială.

La fel de utilă se va dovedi și funcția de blocare a plitei și a cuptorului dacă ai copii. Aceștia nu vor putea folosi aragazul, ceea ce sigur îți dorești.

Sistemul de blocare a ușii cuptorului este o altă funcție de mare ajutor deoarece aceasta nu se va deschide în timpul funcționării, iar astfel se previn accidentele.

Caracteristici extra

Sunt și câteva caracteristici extra pe care trebuie să ți le dorești numaidecât de la aragazul pe care îl cumperi. Te întrebi care sunt acestea? Avem noi o listă pe care ar trebui să o consulți numaidecât:

 • Aprindere electrică – pentru a scăpa de nevoia de a folosi o brichetă sau chibrituri. Noi credem că nu ar mai trebui să existe aragaze fără aprindere electrică;
 • Timer – deoarece anumite alimente necesită un anumit timp de gătire. Un timer te va ajuta să respecți acest timp și să obții preparate excelente;
 • Cuptor iluminat – despre care nu mai e nevoie să spunem nimic;
 • Funcția de autocurățare – aceasta te va ajuta să întreții mai ușor cuptorul. Este vorba despre un program ce încinge cuptorul la o temperatură de până la 500 de grade Celsius, iar astfel orice resturi alimentare devin cenușă. În final, nu își mai rămâne decât să ștergi cuptorul cu o lavetă umedă;
 • Control tactil – în general aragazurile sunt ușor de folosit, însă utilizarea unui aragaz devine și mai plăcută atunci când ai la dispoziție un panou de control tactil. Vei avea aici toate informațiile de care ai nevoie;
 • Funcție de deshidratare – îți plac alimentele deshidratate? Află că sunt aragaze care au o astfel de funcție pe care cel mai probabil vrei să o folosești și tu;
 • Hotă incorporată – știai că sunt aragaze care au o hotă incorporată în plită? Ei bine, este o funcție minunată,
 • Funcție de infraroșu – sunt aragaze performante care îți permit să folosești tehnologia infraroșu pentru a găti. În acest fel vei găti mai rapid, prevenind astfel uscarea alimentelor;
 • Tehnologie smart – poate că nu îți vine să crezi, dar sunt aragaze smart. Te poți conecta cu telefonul, pentru a le controla de la distanță, iar asta este minunat. Poate că vrei și tu un astfel de aragaz inteligent;
 • Funcție de gătit cu aburi – poți găti cu aburi pentru a obține astfel preparate cât mai sănătoase;
 • Funcție de gătit cu aer fierbinte – care îți permite să gătești mai sănătos;
 • Convecție – convecția presupune folosirea unui ventilator ce permite aerului cald să circule prin tot cuptorul, întocmai pentru a obține o temperatură uniformă în timpul gătitului. În acest fel vei obține preparate gătite la fel în fiecare colț, ceea ce sigur te va bucura;
 • Programe de gătit – unele aragaze îți pot pune la dispoziție diferite programe de gătit ce vor seta parametrii optimi pentru anumite mâncăruri.

Design

Probabil că ai observat deja că producătorii de aragaze pun tot mai mult accent pe aspectul electrocasnicelor pe care le realizează. Iar asta deoarece oamenii își doresc bucătării frumoase, așa că nu pot pune în această încăpere un aragaz urât.

Drept urmare, au apărut o mulțime de modele de aragaze atrăgătoare, elegante, moderne sau chiar retro. Dacă și pentru tine contează aspectul aragazului, fii sigur că ai de unde alege.

Găsești în comerț inclusiv aragaze colorate, dar și diferite variante atrăgătoare, ideale pentru o bucătărie frumoasă și atrăgătoare.

Designul este important nu doar din punct de vedere al aspectului, ci totodată și din punct de vedere al întreținerii aparatului. Îți dorești un aragaz care să fie cât mai ușor de curățat, nu? Ei bine, de aceea ar trebui să oferi atenție materialului folosit pentru construirea aragazului dorit. Acesta ar trebui să fie simplu de șters și să nu rămână urme sau pete în urma curățării.

Dacă nu ai găsit un aragaz frumos până acum, nu înseamnă că nu există, ci nu ai căutat suficient. Insistă și sigur îl vei găsi!

Numărul de ochiuri

Numărul de ochiuri sau de zone de gătit reprezintă un alt aspect de care trebui să ții cont atunci când vrei să îți cumperi un aragaz nou.

Majoritatea aragazelor au 4 arzătoare, însă vei găsi și modele cu 3 sau 5 zone de gătit. Este important să stabilești care sunt nevoile tale în materie de gătit, iar mai apoi vei putea alege ca atare.

Obișnuiești să gătești cu mai multe vase în același timp, ori te rezumi la folosirea unui singur ochi? În funcție de răspunsul la această întrebare, vei putea alege aragazul potrivit nevoilor tale.

Dimensiuni & capacitatea cuptorului

În cazul aragazelor, mărimea contează! Asta înseamnă că nu trebuie să ignori acest detaliu. Pentru a nu risca să cumperi un aragaz care să nu încape în bucătărie, ar trebui să măsori spațiul de care dispui iar mai apoi să alegi un aragaz cu dimensiunile dorite.

În cazul în care ai o bucătărie mare, iar spațiul nu este o problemă, atunci poți trece cu vederea peste acest detaliu. Totuși, în acest sens îți putem recomanda să alegi un aragaz mare.

Cu cât aragazul este mai mare, cu atât și cuptorul va avea o capacitate mai generoasă. De asemenea, zona de gătit va fi mai mare, așa că vei putea folosi mai multe oale de mari dimensiuni.

Tipul plitei

Află că plita aragazului poate fi de diferite tipuri, motiv pentru care trebuie să fii neapărat atent și la acest detaliu. În general, marea majoritate a aragazelor din comerț vin cu o plită standard, alimentată cu gaz. Dar sunt și excepții, anume aragazele cu plită pe inducție și aragazele vitroceramice.

În general, întâlnești astfel de plite la aragazele electrice. Acestea încântă nu numai prin designul lor modern ci totodată se dovedesc a fi excelente și din punct de vedere al eficienței.

Aragazele cu plită pe inducție sunt o raritate, dar găsești totuși câteva modele dacă dai click pe acest link. Noi îți recomandăm aceste aragaze deoarece sunt într-adevăr încântătoare.

Cuptor

Ar fi păcat să cumperi un aragaz al cărui cuptor nu este foarte performant. Iar asta deoarece gătitul la cuptor este minunat! Prin urmare, asigură-te că alegi cel mai bun model posibil, astfel încât să te poți bucura de mâncăruri sănătoase și mai ales gustoase.

Asigură-te că aragazul pe care vrei să îl cumperi îți pune la dispoziție un cuptor cât mai performant care să îți ofere neapărat aceste funcții și caracteristici:

 • setarea temperaturii în mod cât mai precis;
 • alegerea zonelor de încălzire după bunul plac;
 • folosirea unui ventilator;
 • cuptorul trebuie să aibă o temperatură cât mai uniformă în timpul gătitului;
 • grill-ul și rotisorul sunt funcții care, de asemenea, nu ar trebui să lipsească;
 • cuptorul ar trebui să fie dotat cu timer și sistem de iluminare.

Având parte de toate aceste funcții și caracteristici, vei putea găti doar mâncăruri excelente cu ajutorul cuptorului. Mai apoi ne vei mulțumi pentru toate aceste recomandări, suntem siguri!

Cuptorul aragazului ar trebui să aibă numaidecât rafturi ajustabile, întocmai pentru a pune bucatele acolo unde îți dorești. De asemenea, anumite cuptoare pot fi compartimentate în funcție de modul în care vrei să gătești. Există deci compartimente pentru coacere, compartimente pentru încălzire precum și compartimente pentru prăjire.

Asigură-te că alegi un aragaz cu cuptor suficient de mare pentru nevoile tale. Drept urmare, aruncă o privire peste capacitatea cuptorului, înainte de a cumpăra un aragaz anume.

Clasa de eficiență energetică

Nu este o idee rea să ții cont de clasa energetică a aragazului, asta mai ales dacă îți dorești un aragaz electric. Alegând, de exemplu, un aragaz cu clasa energetică A, te vei putea bucura de un consum de energie cât mai redus, ceea ce sigur te va bucura.

În plus, la cât de mult s-a scumpit energia electrică în ultima perioadă, ai toate motivele pentru a ține cont de acest detaliu atunci când îți cumperi un nou aragaz.

Garanție

Garanția reprezintă un alt detaliu pe care merită să îl ai în vedere. Nu cumperi mereu un nou aragaz, așa că achiziția pe care o faci ar trebui să te țină cel puțin 5 ani. O garanție îndelungată îți oferă liniște, așa că merită să ai în vedere acest detaliu.

În general, magazinele online oferă o garanție de 2-3 ani. Dacă ai opțiunea de a extinde perioada de valabilitate, ar trebui să o faci. În acest fel, vei putea obține o garanție de până la 5 ani, ceea ce sigur te va bucura.

Preț

În final, stabilește un buget pentru ca alegerea să fie cât mai ușor de făcut. Pentru un aragaz bun ar trebui să plătești cel puțin 2000 RON. Totuși, vei găsi și aragaze ieftine, la un preț de aproximativ 1000 RON dar și modele de o calitate superioară, al căror preț depășește pragul de 3000 RON.

Poți profita de reducerile și promoțiile la aragaze, astfel încât să îți poți cumpăra un aragaz de top la preț bun.

Recomandări aragaze de bună calitate – 3 modele pe care merită să le cumperi

Acest articol ar fi incomplet dacă nu ți-am oferi și câteva recomandări de aragaze pe care merită să le cumperi. Am ales pentru tine 3 dintre cele mai bune aragaze disponibile în magazinele online din România la ora actuală. Iată care sunt aragazele pe care trebuie să le ai numaidecât în vedere:

1 Recomandarea Casei: Aragaz Electrolux LKK660200X

 • Preț foarte bun;
 • Alimentare mixtă;
 • Cuptor electric;
 • Grătare din fontă;
 • Plus Steam & AirFry;
 • Clasa energetică A.

2 Recomandare de buget mediu: Aragaz Whirlpool ACMT 6332/IX

 • Aragaz mixt;
 • Clasa energetică A;
 • Display;
 • Sistem de auto-curățare;
 • Funcții asistate de gătit;
 • Preîncălzire rapidă;
 • Aprindere automată.

3 Recomandare de TOP: Aragaz Beko GM15325DX

 • 5 zone de gătit;
 • Autocurățare catalitică;
 • 7 funcții de gătit;
 • Plită pe gaz și cuptor electric;
 • Display cu touch control;
 • Calitate excelentă.

Acesta a fost, așadar, articolul nostru despre aragaze de bună calitate. Sperăm că ți-a fost și ție de ajutor să îți alegi un aragaz de bună calitate. Iar dacă ai nevoie de ajutor, poți lăsa un comentariu. Îți oferim suport de specialitate dar și păreri oneste, ce te pot ajuta să alegi cel mai bun aragaz pentru tine.

FAQ: Întrebări și răspunsuri despre aragazuri

Aragazele pe gaz se remarcă, în general, cu un consum redus de combustibil. De obicei, o plită cu patru arzătoare nu va consuma mai mult de 1.5 mp pe oră.
Aragazul electric este mai performant și mai ofertant din punct de vedere al funcțiilor și tehnologiilor, așa că ai putea alege un astfel de model.
Dacă ai un aragaz electric, îl poți instala chiar tu. Dacă este pe gaz, ar trebui să soliciți ajutorul unui specialist.
Specialiștii nu recomandă asta. Iar asta deoarece în caz contrar riscurile sunt foarte mari.
Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 7 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.