Suntem într-o perioadă în care consumul ar trebui să reprezinte principala noastră preocupare. Resursele pământului par a fi tot mai limitate, iar cu cât consumul este mai mare, cu atât mai mult vor crește și costurile. Drept urmare, în acest articol ne propunem să prezentăm mai multe moduri de a economisi apă.
Apropo, vrei să afli cum să economisești energie electrică? Avem și un articol cu mai multe metode de economisire a curentului!
Să revenim la apă. Cum să faci economie la apă? Ai putea încerca să aplici următoarele metode:
1 Nu lăsa robinetul sau țevile cu defecțiuni
Înainte de toate, ar trebui să verifici toată instalația de apă, pentru a te asigura că nu există fisuri. Dacă ai un robinet care picură, atunci vei pierde destul de multă apă zilnic. Drept urmare, ar trebui să le repari astfel încât să nu existe risipă.
2 Folosește o presiune mai scăzută
Dacă folosești apa cu presiune mare, atunci o bună parte din ea se va pierde în mod inutil. Drept urmare, de ce să folosim presiune maximă, când putem folosi un jet mai scăzut, dar care ne oferă suficientă apă pentru a ne face treaba, fără a mai risipi. Pur și simplu trebuie să reduci presiunea din robinetul chiuvetei, iar astfel vei face economii.
3 Nu fierbe mai multă apă decât ai nevoie în mod real
Majoritatea celor dintre noi obișnuim să fierbem mai multă apă decât avem nevoie în mod real. Ni se pare irelevantă o cantitate de 500 ml de apă în plus, chiar dacă aceasta va ajunge cel mai probabil în chiuvetă.
Drept urmare, ori de câte ori fierbi apă – din cine știe ce motive – încearcă să fierbi doar cantitatea de apă de care ai nevoie. În acest fel, vei reuși să economisești destul de multă apă pe parcursul unui an.
4 Alege dușul în locul băii în cadă
Știm și noi că nu se compară relaxarea de care ai parte atunci când faci o baie lungă în cadă, dar nu ar trebui să uităm că în acest fel consumul de apă va fi pe măsura relaxării. Drept urmare, ar putea fi o idee bună să optezi pentru acest obicei mai rar.
Alege dușul, deoarece este mai economic, iar astfel vei consuma mai puțină apă și vei fi un bun prieten al naturii. Sună bine?
În plus, cumpără o pară de duș economică. Este o investiție inteligentă!
5 Nu lăsa murdăria să se întărească pe vase
Dacă murdăria se va întări pe vase, atunci vei avea nevoie de mai multă apă pentru a le curăța. În schimb, dacă speli vasele imediat ce s-au murdărit, atunci îți va fi mult mai ușor să elimini murdăria.
Atunci când speli vasele, nu lăsa apa să curgă într-una. Udă-le, oprește robinetul, spală cu buretele, pornește apa și clătește. Dacă ai suficient spațiu pentru a face acest lucru cu mai multe vase odată, atunci sigur vei face multe economii.
Iar dacă vrei să folosești o cantitate minimă de apă pentru curățarea vaselor, recomandarea noastră este simplă: cumpără o mașină de spălat vase.
6 Oprește robinetul când te speli pe dinți
Să fim sinceri: robinetul nu trebuie să curgă continuu atunci când te speli pe dinți. Cu toate acestea, mulți uităm de el, iar astfel facem risipă de apă. Oprește robinetul să curgă, iar astfel vei face o mulțime de economii într-o singură lună, ceea ce sigur te va bucura.
7 Adună apă de ploaie
Sigur, nu este un sfat pentru toată lumea, ci doar pentru cei care locuiesc la casă. Dar, atât timp cât poți colecta apă de ploaie, ar trebui să o faci.
Este o apă foarte pură, așa că o vei putea folosi în nenumărate moduri, inclusiv pentru a te spăla sau chiar în fierul de călcat. Datorită purității sale, nu va fi necesar să te ocupi prea des de curățarea fierului de călcat.
8 Cumpără un vas de toaletă cu mod economic
Pentru a face economii, trebuie să faci investiții. Iar o investiție pentru a economisi apa este și achiziționarea unui vas de toaletă cu mod economic. Se va dovedi a fi cea mai isteață decizie a ta, deoarece vasul de toaletă este probabil cel mai mare consumator de apă din casă.
9 Adună apa rece care curge la duș
Vine greu apa caldă la duș? Nu ar trebui să lași dușul să curgă până când apa are temperatura ta preferată. Iar ceea ce curge, poți colecta. De exemplu, poți aduna apa într-o găleată, iar mai apoi să o folosești pentru a spăla pe jos. Sau pentru a uda florile. Tu alegi.
10 Nu spăla cantități mici de rufe
În final, nu ne mai rămâne decât să îți oferim un sfat și pentru mașina de spălat rufe. Mai exact, este vorba despre folosirea corectă a acesteia. Spală doar când ai suficiente rufe pentru a o umple, iar în acest fel vei face mai puțină risipă.
Iar dacă tot veni vorba de mașina de spălat rufe… tu știi cum se curăță corect? Găsești pe blogul nostru un ghid util pentru curățarea mașinii de spălat rufe.
Acesta a fost articolul nostru despre cum poți economisi apa. Încearcă și tu aceste 10 metode prin care poți face economisi apă, iar la final de lună sigur vei observa o cantitate mai mică de apă consumată.