curatare fier de calcat

Sfaturi pentru curățarea fierului de călcat

Știai că fierul de călcat ar trebui curățat adesea, pentru a fi mereu la fel de performant și de eficient? Probabil că nu. Ei bine, dacă te ocupi constant de întreținerea electrocasnicelor tale, așa cum este curățarea mașinii de spălat rufe și totodată nu ignori necesitatea de a curăța hota din bucătărie atunci nu îți mai rămâne decât un singur lucru de făcut: curățarea fierului de călcat!

Majoritatea aparatelor pentru călcat au deja filtre și sisteme de auto-curățare, dar sunt ele oare eficiente? Cel mai adesea, nu! Dimpotrivă! Sunt o mulțime de provocări cu care un fier de călcat se confruntă de-a lungul timpului.

Prin urmare, talpa fierului de călcat este expusă murdăriei, iar impuritățile depuse vor fi transferate pe rufele călcate. Astfel, va apărea stresul, frustrarea și alte probleme pe care sigur nu ți le dorești.

Ce se întâmplă dacă nu cureți mai des fierul de călcat?

Pe scurt, numeroase probleme. Pe larg, hainele pe care le vei călca se pot rupe sau se murdăresc, un scenariu pe care probabil că vrei să îl eviți.

Drept urmare, îți recomandăm să consulți manualul de utilizare cu care fierul de călcat a venit la pachet, pentru a afla cum se curăță perfect.

Cât de des ar trebui să cureți fierul de călcat?

În ceea ce privește frecvența de curățare a fierului de călcat, există câteva semne care îți spun clar: a sosit timpul să mă cureți!

Mai exact, dacă fierul de călcat se blochează în timpul rulării, în loc să alunece fin, ori dacă observi prezența impurităților, atunci este clar. Trebuie să te ocupi de curățarea fierului de călcat. Dar cum poți face asta? Ei bine, îți spunem tot noi.

Cum se curăță fierul de călcat – ghid practic

Am decis să grupăm sfaturile noastre pe trei mari categorii, în funcție de zona pe care vrei să o cureți. Drept urmare, iată cum să cureți fierul de călcat:

Curățarea fierului de călcat la exterior

Înainte de toate, ar trebui să începi cu exteriorul fierului de călcat. În acest sens, poți folosi oțet și bicarbonat de sodiu, sare, ceară, pastă de dinți sau chiar o soluție de bicarbonat de sodiu și zeamă de lămâie.

  • Amestecă oțet cu apă, iar soluția obținută o poți folosi pentru a scăpa de murdăria de pe suprafața fierului de călcat. Dacă observi că petele nu dispar prea ușor, atunci ai putea folosi și puțin bicarbonat de sodiu în amestec cu oțet. În final, șterge fierul de călcat cu o lavetă umedă;
  • Sarea este abrazivă, așa că poate fi folosită cu succes pentru a curăța fierul de călcat. Pune sare peste o bucată de hârtie, iar mai apoi folosește fierul de călcat pentru a călca bucata de hârtie. Murdăria va dispărea, așa că nu trebuie decât să ștergi talpa cu ajutorul unei lavete;
  • Dacă murdăria pare a fi imposibil de îndepărtat, nu ar trebui să renunți înainte de a încerca să folosești puțină ceară. Pur și simplu folosește ceară în formă lichidă, pentru a acoperi porțiunile murdare ale fierului de călcat. Apoi, după ce s-a întărit, îndepărtează ceară iar odată cu ea va dispărea și murdăria. Trebuie doar să freci o lumânare pe talpa încălzită, iar în final să calci o cârpă pentru ca toată ceara să fie îndepărtată. Simplu, nu?
  • Pasta de dinți este un alt produs minunat pe care îl poți folosi cu succes pentru curățarea fierului de călcat. E suficient să folosești pastă de dinți și o lavetă, iar murdăria va dispărea;
  • Lămâia și bicarbonatul de sodiu pot fi folosite într-un alt truc grozav pentru curățarea fierului de călcat. Pur și simplu amestecă zeamă de lămâie cu bicarbonat, iar soluția folosită o poți aplica pe suprafața fierului de călcat. Pasta folosită va trebui lăsată să acționeze timp de cel puțin 5-10 minute, iar la final se elimină cu o lavetă umedă.

Atenție! Ți se pare dificilă folosirea acestor produse pentru a-ți curăța fierul de călcat? Ei bine, poate că ar trebui să încerci produsele pe care le găsești la acest magazin online. Sigur vor da rezultatele scontate.

Cum se curăță interiorul fierului de călcat

Atunci când cauți cum se curăță un fiert de călcat, ar trebui să ceri un interior exterior, la fel precum în cazul autoturismelor. Dar cum se curăță fierul de călcat la interior?

Ei bine, dacă vrei să scapi de mirosurile neplăcute, de microbi sau bacterii, atunci ar trebui să folosești o cană de oțet și trei căni cu apă. Pune-le în fierul de călcat și pornește-l pe funcția de aburi până când termină lichidul. În final, umple-l iar cu apă – fără oțet de data aceasta – și pornește iar funcția de aburi.

În tot acest timp, ține fierul de călcat aproape de geam, care ar trebui să fie deschis.

Dacă observi că orificiile pentru aburi ale fierului de călcat sunt murdare sau chiar înfundate, atunci ai putea încerca să le cureți folosind câteva bețișoare de urechi și apă distilată.

Soluția simplă: folosește un fier de călcat cu funcție de autocurățare

În final, de ce să scapi de tot acest efort, să câștigi timp și energie folosind un fier de călcat cu funcție de auto-curățare? Da, sunt astfel de modele, așa că ar trebui să le ai în vedere atunci când cauți să cumperi un fier de călcat. În curând vom realiza un ghid pentru achiziționarea unui fier de călcat bun, așa că stai pe aproape. Orice ar fi, trebuie să ai în vedere modelele cu auto-curățare.

Cumpără acum un fier de călcat cu auto-curățare!

Cum să întreții corect fierul de călcat

În final, mai avem doar câteva sfaturi și încheiem acest articol. Casa365 îți oferă zilnic articole utile pentru casa ta, așa că ar trebui să intri mai des pe blogul nostru deoarece sigur vei fi răsplătit cu o mulțime de informații utile.

Iată ce trebuie să mai ai în vedere ori de câte ori folosești fierul de călcat:

  • Nu folosi fierul de călcat fără a consulta manualul tehnic al acestuia. Sunt o mulțime de informații importante pentru o utilizare corectă, așa că de ce să le ignori? Multe probleme ar putea apărea în caz contrar;
  • Dacă ai ars un material, scoate fierul din priză iar mai apoi pune un alt material umed peste arsură;
  • Niciodată să nu ștergi talpa fierului de călcat folosind un burete foarte abraziv, așa cum sunt cele din sârmă;
  • Folosește apa distilată. Este mult mai bună decât apa de la robinet;
  • Consultă mereu recomandările de pe etichetele hainelor pentru a folosi temperatura de călcare optimă;
  • Înainte de fiecare utilizare a fierului de călcat ar trebui să ștergi suprafața tălpii acestuia. Vei elimina astfel praful și altă murdărie ce ar putea cauza pete;
  • La fiecare final de utilizare a fierului de călcat, scoate fierul din priză, golește-l de apă și depozitează-l în poziție verticală.

Folosind toate aceste sfaturi te vei putea preocupa în mod corect de fierul tău de călcat, întocmai pentru a fi performant pe o perioadă îndelungată de timp. Ia în calcul achiziționarea unui model cu funcție de autocurățare sau folosește produsele de în comerț, dacă vrei ca întreținerea fierului de călcat să fie mai ușor de realizat.

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 7 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.