Nimic nu se compară cu mâncarea făcută la ceaun. Dacă o gătești și în aer liber, cu atât mai bine. Am observat asta de-a lungul timpului, așa că merită să îți cumperi cel mai bun ceaun.
Orice ai găti, atât timp cât procesul are loc într-un ceaun din fontă, atunci cel mai probabil că rezultatul se va ridica la nivelul așteptărilor tale.
Iubesc ideea de a găti la ceaun și consider că acest vas nu poate lipsi din gospodăria ta dacă iubești mâncarea bună. Îl vei putea folosi pentru a face zacuscă, dulceață, tocănițe sau fripturi grozave. Orice se poate găti la ceaun! Așa că apare întrebarea: care este cel mai bun ceaun?
Îmi place bucătăria și pe acest blog voi scrie adesea articole care au legătură cu bucătăria. Prin urmare, nu putea lipsi un material despre ceaune. Dacă vrei să îți cumperi unul, sigur acest articol îți va fi de ajutor. Continuă să îl citești și vei putea alege un ceaun perfect pentru tine.
Recomandarea casei: Cel mai bun tuci din fontă
- Tuci impecabil din fontă;
- Capacitate de 22 de litri;
- Greutate de 14.8 kilograme;
- Poate fi folosit pe foc deschis sau la aragaz pe gaz.
- Preț foarte bun.
Dacă ai nevoie de un ceaun bun, un tuci clasic să zic așa, sunt sigur că produsul de mai sus este ceea ce cauți. Dar poate că ai nevoie de un alt tuci, de o capacitate diferită, de exemplu. Ei bine, nu te grăbi să părăsești articolul meu.
Am pregătit pentru tine mai multe sfaturi pentru alegerea unui tuci din fontă de bună calitate. Iată care sunt recomandările pe care ar trebui să le aplici numaidecât:
Cum alegi un ceaun / tuci din fontă de bună calitate
Sunt mai multe criterii de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi un ceaun din fontă. Despre fiecare detaliu în parte vom discuta în rândurile imediat următoare. Iată care sunt acestea:
Material
Noi vorbim despre ceaune din fontă, pe scurt tuci, deoarece este cea mai bună alegere pe care o poți face. Cu toate acestea, există și alte materiale din care un ceaun poate fi realizat. De exemplu, vei găsi și ceaune realizate din materiale precum:
- Aluminiu;
- Ceramică;
- Cupru;
- Email;
- Inox;
- Metal;
- Oțel;
- Fier;
- Fontă emailată;
- Metal emailat;
- Oțel emailat.
Fiecare material în parte prezintă atât avantaje cât și dezavantaje. Eu recomand fonta, deoarece știți bine că sunt fan. Drept urmare, ar trebui să citiți și articolul despre cum se face asezonarea oalelor din fontă.
Nu neg că există și alte opțiuni bune, așa cum este fonta emailată sau inoxul. Cuprul nu este nici el de ignorat, însă țineți minte: fonta este grozavă!
Capacitate și dimensiuni
Dacă ai decis să îți cumperi un ceaun de fontă, atunci nu îmi mai rămâne decât să treci la următorul criteriu: capacitate.
Gândește-te la propriile nevoi și mai ales la modul în care vei folosi tuciul din fontă pe care îl cumperi. În acest fel, va fi mai ușor să stabilești capacitatea de care ai nevoie.
Vei găsi ceaune mici cu capacitate între 1 și 5 litri, dar și ceaune de capacitate mai mare, ce poate depăși 20 de litri. În funcție de nevoi, vei putea face alegerea optimă.
Apoi, gândește-te că dimensiunile ceaunului pe care îl cumperi vor fi direct influențate de către capacitatea acestuia. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât și ceaunul va fi mai voluminos.
De asemenea, nu uita să verifici și greutatea tuciului pe care îl cumperi. Ar putea fi un detaliu important.
Tuciurile pot avea un diametru mai mic de 20.1 cm dar acesta crește până la peste 30 cm. Este un detaliu de verificat, bineînțeles.
Cu sau fără capac?
Un tuci din fontă poate veni la pachet cu capac, ce se va dovedi a fi tare util atunci când gătești. Prin urmare, recomandarea mea este să fii atent și la acest detaliu. Atât timp cât ai posibilitatea de a-ți cumpăra un tuci cu capac, de ce să nu faci asta?
Ceaun din fontă pre-asezonat & cum se asezonează un tuci
Oamenii nu iubesc oalele din fontă deoarece acestea sunt mai dificil de întreținut. Mie nu mi se pare așa, însă recunosc că asezonarea oalelor din fontă este o provocare. La fel și întreținerea lor.
Cu toate acestea, poți scăpa de bătăile de cap alegând un ceaun din fontă pre-asezonat. Acest model este un exemplu grozav.
Dacă te sperie procesul de asezonare pe care un tuci de fontă îl presupune, atunci este o opțiune de avut în vedere. Totuși, nu ar trebui să te sperie. Iar asta deoarece se face ușor. Iar odată făcută asezonarea, nu îți mai rămâne decât să speli tuciul bine, fără detergent, doar cu apă și sare.
În final, usucă-l pe bine, punându-l gol pe foc. În final, unge-l cu ulei și se va păstra în cele mai bune condiții.
Apropo, expresia tuci din fontă este pleonasm. Deoarece un tuci nu poate fi din altceva, decât din fontă. Cu toate acestea, oamenii numesc tuci chiar și oalele din aluminiu, ceea ce nu este neapărat prea ok.
Sursă de căldură suportată
Cum ai de gând să folosești tuciul din fontă pe care îl cumperi? Un ceaun poate fi folosit pe diferite surse de căldură, așa că este un detaliu de verificat.
În general, ceaunele din fontă pot fi folosite la toate sursele de căldură. Cu toate acestea, nu strică să te asiguri de două ori. Pot fi folosite adesea chiar și pe inducție.
În funcție de sursa de căldură pe care o folosești acasă, vei alege un ceaun compatibil cu aceasta. Simplu, nu-i așa?
Compatibilitatea la cuptor
Ceaunul din fontă poate fi folosit cu succes pentru a găti diferite mâncăruri la cuptor. De exemplu, poți găti o pâine excelentă în oala de fontă. Dar și alte preparate pot ieși grozav! Trebuie doar să încerci și te vei convinge.
Totuși, asigură-te că alegi un ceaun ce poate fi folosit în cuptor. Este important să nu aibă elemente din lemn, sau cel puțin acestea să fie detașabile. În rest, toate ceaunele pot fi folosite în cuptor, deoarece cu ajutorul lor se poate face asezonarea.
Cât costă un ceaun din fontă bun?
În final, prețul reprezintă un ultim criteriu pe care să îl ai în vedere. Adevărul este că un ceaun din fontă nu este ieftin, dar nici scump nu îl putem considera.
Cu toate acestea, este o investiție care merită făcută fără a sta prea mult pe gânduri. Asta deoarece un tuci din fontă rezistă o viață. Trebuie doar întreținut corect. Ori dacă este ignorat, sigur poate fi recondiționat.
Prețurile încep de la 50 de lei și pot ajunge până la peste 1.500 de lei. Capacitatea influențează prețul ceaunului. Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât mai scump va fi ceaunul din fontă. Dar merită!
Recomandări ceaune din fontă – tu ce tuci alegi să cumperi?
În final, nu îmi mai rămâne decât să vă mai prezint câteva tuciuri pe care sigur le veți considera interesante. Iată care sunt ceaunele pe care trebuie să le ai în vedere neapărat:
1. Ceaun fonta cu capac fonta 10l
Un prim model de ceaun pe care trebuie să îl ai în vedere este acesta. Are o capacitate de 10 litri, ceea ce înseamnă că vei putea găti o mulțime de bucate grozave în el.
Vine cu capac inclus și poate fi folosit la foc deschis, gaz, ceramică sau aragaz electric.
2. Ceaun cuptor olandez Petromax, ft12, 39 cm, 11.5 L
Acest tuci are o capacitate de 11,5 litri însă capacitatea maximă este de 14 litri. Este ideal pentru gătit în aer liber, dar poate fi folosit și în bucătărie.
Capacul poate fi folosit pe post de tigaie dar și ca platou. Există o mulțime de păreri pozitive despre acest tuci, așa că ar trebui să îl cumperi și tu.
3. Ceaun din fonta cu capac – cuptor olandez Lodge 25,4 cm 4,7 litri L-8DO3
În final, avem acest tuci grozav cu un capac de-a dreptul unic dar ergonomic. Are o capacitate de 4,7 și nu ar trebui să lipsească din bucătăria ta.
Poate fi folosit în cuptor și la sursele de gătit pe gaz. Este realizat integral din fontă.
Merge brici și la plitele pe inducție, ceramice, electrice și cu gaz, în bucătărie, sau pe grătar.
Acesta a fost articolul meu despre cele mai bune ceaune din fontă. Sper că ți-a fost de ajutor și că ai reușit să alegi un ceaun din fontă de bună calitate.