totul-despre-tigaile-de-fonta

Totul despre tigăile din fontă – cum se asezonează, cum se întrețin

Cine nu are o tigaie din fontă, să-și cumpere! Iar asta deoarece sunt cu siguranță cele mai bune tigăi pe care le poți avea în bucătărie. Am crescut cu ele și le putem lăsa la rândul noștru moștenire copiilor și nepoților noștri.

Sunt totodată și cele mai sănătoase tigăi. Așa că, dacă nu ai o tigaie de fontă, ar trebui să iei în considerare numaidecât varianta achiziționării unei astfel de tigăi. Deoarece merită din toate punctele de vedere.

Iar în acest articol ne-am propus să vorbim despre tigăile de fontă. Vrem să fie un articol atât de complex încât să reprezinte principala sursă de informații pentru toate persoanele interesate de achiziția unei tigăi de fontă.

De ce să îți cumperi o tigaie de fontă?

Există nenumărate motive. Este considerată a fi cea mai sănătoasă tigaie, fiind confecționată din cel mai sănătos material. Există multe tigăi super mișto în comerț, atrăgătoare atât ca design cât și ca funcționalități. Iar principalul avantaj al unei tigăi este acela că nu se lipește mâncarea de ele.

Mai exact, promit o suprafață antiaderentă. Toată lumea vrea tigăi antiaderente pentru a putea găti fără ulei, iar totuși alimentele să nu se lipească.

DEZAVANTAJUL acestor tigăi antiaderente este faptul că sunt confecționate din fel și fel de materiale și tratate cu fel și fel de substanțe, astfel încât să devină antiaderente. Iar acestea sunt potențial cancerigene, introducând în mâncarea noastră diferite substanțe mai puțin sănătoase.

Prin urmare, oricât de scumpe și cât de bune ar putea părea tigăile din comerț, nu sunt așa de sănătoase precum par.

În schimb, tigăile de fontă sunt 100% sănătoase. Iar la rândul lor pot fi antiaderente.

Cu toții știm că la ceaun se face cea mai bună mâncare, iar bucatele pe care ni le pregăteau bunicii în vechile lor tigăi erau parcă mai bune decât orice alt preparat dintr-un restaurant de lux. Aveau acel gust autentic românesc, datorat în primul rând tigăilor din fontă în care erau de gătite.

5 motive pentru a-ți cumpăra o tigaie de fontă – din tuci

Te întrebi de ce ar trebui să îți cumperi o tigaie din tuci, așa cum mai sunt numite tigăile din fontă? Avem 5 motive:

  1. Sunt foarte sănătoase;
  2. Le poți folosi o viață întreagă și chiar mai mult;
  3. Pot fi folosite pe orice sursă de căldură, de la jăratec la inducție;
  4. Oferă mâncării un gust foarte bun;
  5. Cu cât gătești mai mult, cu atât devin mai bune.

Sunt suficiente? Cu siguranță vei descoperi și altele gătind în tigăi de fontă.

Cum să pregătești o tigaie de fontă – cum se face așezonarea tigăilor din fontă

Ok, să spunem că te-am convins să îți iei și o tigaie de fontă. Sau ai deja una dar nu știi cum să o pregătești pentru a fi gata pentru a găti cu ea cele mai bune mâncăruri? Ei bine, ai ajuns la locul potrivit.

Dacă ți-ai cumpărat o tigaie din fontă, nu trebuie să te apuci imediat să gătești în ea. Ar fi o greșeală care ți-ar putea aduce foarte multă dezamăgire. Iar asta deoarece tigaia din fontă nu este gata de gătit. Puține vin pregătite, așa că trebuie să te ocupi de procedeul numit „așezonare”.

Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  • Înainte de toate trebuie să speli tigaia de fontă cât mai bine, cu apă călduță și degresant pentru a o curăța de posibilele substanțe cu care este posibil să fi fost tratată;
  • După ce ai curățat-o bine-bine, trebuie să o usuci. Folosește prosoape de hârtie pentru a absorbi umiditatea iar apoi pune-o la foc mic până când s-a înfierbântat și s-a uscat complet;
  • Folosind o mănușă, ia tigaia de pe foc și unge-o în întregime cu ulei de in. Atât interiorul, cât și exteriorul dar și mânerul trebuie unse complet cu ulei, astfel încât să pătrundă în porii materialului;
  • Folosește o cârpă pentru a întinde uleiul pe toată suprafața tigăii de fontă, dar și pentru a absorbi excesul de ulei;
  • Iar după ce ai întins bine uleiul de in pe toată suprafața tigăii și ai îndepărtat excesul de ulei, o poți pune la cuptor pentru a o arde.

Cum se arde corect tigaia de fontă la cuptor

Pornește cuptorul la treapta maximă, iar în partea de jos pune o tavă cu folie de aluminiu sau de copt, pentru ca uleiul care ar putea curge de pe tigaie să nu îți păteze cuptorul.

Tigaia de fontă pune-o cu fața în jos, în tocmai să se poată scurge excesul de ulei. Ține la cuptor tigaia cel puțin o oră, iar după las-o să se răcească tot în interiorul cuptorului.

Ce ulei să folosești pentru asezonarea tigăilor de fontă?

Eu recomand folosirea uleiului de in, deoarece oferă rezultate excepționale. Însă poți folosi și alte uleiuri pentru a trata tigăile de fontă. Dar poți folosi și alte uleiuri, așa cum este uleiul de floarea soarelui.

Unele uleiuri pot scoate însă mai mult fum decât altele, iar din acest punct de vedere recomandăm uleiul de in.

Dacă tigaia este nouă și nu o folosești foarte-foarte des, atunci va trebui să o asezonezi o dată la câteva luni, astfel încât să nu se piardă acel strat de ulei antiaderent.

Dar, dacă vei găti des, mai ales carne care conține grăsime, atunci cu siguranța tigaia va deveni tot mai bună cu cât o folosești mai mult.

Cum să întreții tigăile de fontă

  • Am cumpărat o tigaie de fontă dar mi-am luat țeapă, că ruginește.
  • Tigaia de fontă a ruginit.
  • Alimentele se lipesc în tigaia de fontă, voi face retur.
  • Iese foarte mult fum când gătesc în fontă.

Sunt doar câteva lucruri pe care le poți citi pe internet sau pe grupurile de Facebook. De ce se întâmplă toate aceste lucruri?

Pentru că nu se întreține corect tigaia de fontă. În primul rând, ar trebui să faci asezonarea așa cum am descris mai sus. Iar dacă ai făcut asta, însă totuși tigaia ruginește în continuare, mai trebuie să îți oferim câteva sfaturi importante.

În primul rând, trebuie să știi cum se curăță și se depozitează corect tigaia de fontă. O tigaie de tuci poate fi spălată în două moduri: după ce s-a răcit complet, pentru a evita un șoc termic care ar putea provoca crăpături, sau când încă este caldă/fierbinte, folosind apă caldă/fierbinte.

Nu folosi detergent foarte puternic și nici bureți foarte duri. Este suficient să folosești apă călduță cu sare grunjoasă și un burete obișnuit, iar astfel tigaia va fi curățată cu ușurință.

Dacă au rămas resturi lipite pe tigaie, poți pune puțină apă pe care să o fierbi apoi în tigaie.

După ce ai spălat tigaia de fontă, este foarte important să o usuci cât mai bine. Poți face asta folosind o cârpă din microfibră sau prosoape din hârtie. De asemenea, pune tigaia pe foc să se usuce cât mai bine după ce ai spălat-o.

Iar la final, îi mai poți aplica un strat subțire de ulei, mai ales dacă nu o vei folosi prea curând. Astfel, tigaia nu va mai rugini.

La fel de importantă este și depozitarea tigăii într-un loc cu umiditate cât mai scăzută.

Dacă vei respecta toate aceste sfaturi, atunci cu siguranță nu vei avea probleme cu tigaia de fontă.

Cum să gătești într-o tigaie de fontă/de tuci

Să gătești într-o tigaie de tuci poate fi o adevărată artă. Iar asta deoarece nu este întocmai foarte ușor, nu se gătește la fel ca în tigăile obișnuite și trebuie totodată să ții cont de mai multe lucruri.

În primul rând, trebuie să știi că tigaia de tuci se lasă mereu să se înfierbânte bine înainte de a pune mâncarea sau uleiul în ea. O poți lăsa chiar 5 – 10 minute înainte de a pune ingredientele. În caz contrar, este foarte probabil ca acestea să se lipească, ceea ce sigur nu îți dorești.

De asemenea, de obicei gătitul la tigaia de tuci se face lent, deci la foc mic.

Atunci când gătești carne în tigaia de tuci, dar și alte alimente, nu trebuie să te grăbești să le întorci prea des. Lasă-le să formeze o crustă, iar apoi se vor întoarce cu ușurință.

Tigaia de fontă a ruginit complet – o arunc?

În nici un caz. Dacă ai lăsat tigaia de fontă pe dreapta mai mult timp iar acum e plină de rugină, nu înseamnă că ar trebui să o arunci. Încă există speranță!

Pune-o într-un vas în care să amesteci 50% oțet cu 50% apă, astfel încât tigaia să fie acoperită complet. Las-o în acest amestec mai mult timp, iar apoi o poți scoate. Clătește-o cu apă iar apoi folosește bicarbonat de sodiu pentru a o curăța cât mai bine.

Folosește un burete abraziv sau chiar unul din sârmă, pentru a îndepărta toată rugina. Apoi folosește ulei de in cu care rugina va dispărea foarte ușor.

După ce ai curățat-o și ai uns-o bine cu ulei, așa cum am recomandat mai sus, o poți pune înapoi la cuptor.

Cele mai bune tigăi din fontă – recomandări

Și dacă tot am scris atâtea rânduri despre tigăile din fontă, ar fi păcat să nu oferim și câteva recomandări în final. Iată câteva dintre cele mai bune tigăi din fontă pe care le recomandăm:

Tigaie OTI, Fonta, 24 cm

  • Tigaie universală.
  • Fără capac.
  • Diametru 24 cm.
  • Din fontă pură.
  • Mâner fix.
  • Poate fi folosită la orice sursă de încălzire.

Tigaie grill Vanora, fonta, 25 x 4.7 cm

  • Tigaie tip grill.
  • Din fontă pură.
  • Dimensiuni 25 cm pe 25.
  • Adâncime 5,7 cm.
  • Poate fi folosită la orice sursă de căldură.

Ceaun cu capac OTI, Fonta, 25 cm, 3.8 L

  • Din fontă pură.
  • Capac inclus.
  • Capacitate 3.8 litri.
  • Poate fi folosit la orice sursă de căldură.
  • Diametru 25 cm.
Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 7 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.