cele mai bune cutite

Care sunt cele mai bune cuțite pentru bucătărie?

La fel precum în cazul tigăilor din fontă, iubesc cuțitele cel puțin la fel de mult. Așa se face că prefer ca în bucătărie să am cel puțin 3-4 cuțite de bucătărie. Satârul este de nelipsit, nu lipsește cuțitul bucătarului și nici santoku. Am desigur un cuțit pentru pâine, unul pentru decojit și un alt cuțit mai mic, pentru legume.

Nu sunt suficiente, așa că sigur voi completa colecția destul de curând. Iar dacă tot urmăresc ofertele de cuțite, din dorința de a alege cele mai bune cuțite pentru bucătărie, am zis că nu ar strica un articol pe acest subiect pe care să îl public aici pe blog.

Dacă te pasionează gătitul sau pur și simplu îți dorești o experiență cât mai plăcută în timp ce gătești, atunci trebuie să folosești un cuțit de bună calitate. Vrei o recomandare în acest sens? Am!

Recomandarea casei: Set cutite 8 piese – Zwilling

Dacă tot vrei niște cuțite de bună calitate, de ce să nu îți cumperi un set? Acest set de cuțite Zwilling sunt potrivite pentru nevoile tale, sunt sigur.

Include un număr de 8 piese, în care este inclus și suportul, așa că vei avea la dispoziție toate cuțitele pentru activitățile zilnice din bucătărie.

Calitatea este incontestabilă iar prețul poate fi considerat accesibil.

Sunt șanse mari ca setul de cuțite recomandat mai sus să nu fie neapărat ceea ce cauți. Nu-i nimic, mă așteptam la asta.

Gusturile, nevoile și preferințele diferă de la o persoană la alta. Așa că nu este nimic greșit ca tu să îți dorești un alt set de cuțite. Ori poate că vrei să cumperi separat cuțitele dorite. Ei bine, în acest sens îți va fi de mare ajutor acest ghid în care îți spun cum se aleg cele mai bune cuțite.

Ghidul casei: Cum alegi cele mai bune cuțite

Indiferent că vrei să cumperi un set de cuțite, sau câte un cuțit în parte în funcție de nevoile pe care le întâmpini, trebuie să urmărești o serie de aspecte cu ajutorul cărora poți face o alegere foarte bună.

Criteriile de care trebuie să ții cont atunci când cumperi cuțite pentru bucătărie îți vor fi prezentate și ție în rândurile imediat următoare. Iată care sunt acestea:

Producătorul cuțitului

Înainte de toate, numele producătorului contează. Asta deoarece de acesta depinde calitatea produsului.

Știi bine că unii producători de cuțite sunt mai renumiți decât alții, iar asta deoarece de-a lungul timpului au convins, sau nu, prin calitatea produselor pe care le comercializează.

Ai putea avea deja un brand în care ai încredere, sau ai putea descoperi acum unul. Opțiunile sunt nenumărate din acest punct de vedere.

În magazinele care comercializează cuțite în România vei întâlni nume precum Victorinox, Berlinger Haus, Masahiro, Wusthof, Ambition, Cooking by Heinner și multe altele.

Numele producătorilor diferă în funcție de calitatea produselor. Vei găsi produse ieftine, de la producători cu o reputație bună iar cele mai bune cuțite sunt realizate, în mod obișnuit, de producători de care este probabil să nu fi auzit până acum.

Caută păreri, iar în acest fel suntem siguri că vei reuși să cumperi cuțite de bună calitate.

Tipul produsului

Apoi, stabilește de la bun început dacă dorești un set de cuțite sau vei cumpăra cuțit cu cuțit, până când vei forma un set propriu.

Este un detaliu important, deoarece în acest fel nu vei pierde timp ci dimpotrivă, vei câștiga. Vei ști ce să cauți, ceea ce înseamnă că vei găsi mai rapid cuțitele de care ai nevoie.

Îmi veni mulțumi mai târziu pentru acest sfat, sunt sigur.

Număr de bucăți incluse în set

Ai ales să cumperi cel mai bun set de cuțite? În acest caz, numărul pieselor incluse reprezintă un alt detaliu care să te preocupe. Un set de cuțite poate fi format din 2 până la peste 10 cuțite. Stabilește care sunt cuțitele de care ai nevoie și asigură-te că sunt incluse în setul pe care îl cumperi.

De asemenea, ar trebui să alegi un set cu suport inclus, deoarece astfel îți vei organiza mai ușor cuțitele pe care le cumperi. În plus, vor fi depozitate corect, întocmai pentru a nu fi expuse inutil uzurii.

Tipul cuțitului

Alegi să cumperi cuțitele separat? Nu-i nimic greșit în asta. Totuși, trebuie să fii atent să cumperi toate cuțitele de care ai nevoie. Din acest punct de vedere, cuțitele pot fi grupate în numeroase tipologii, iar mai jos îți prezint principalele tipuri de cuțite disponibile în magazine:

  • Cuțite pentru brânzeturi;
  • Cuțite pentru carne;
  • Cuțite asiatice;
  • Cuțite de friptură;
  • Cuțite pentru pâine;
  • Cuțit pentru dezosare;
  • Cuțite pentru feliere;
  • Cuțite pentru desert;
  • Cuțite pentru fructe;
  • Cuțite pentru legume;
  • Cuțite speciale;
  • Cuțite universale;
  • Cuțitul bucătarului;
  • Cuțite pentru decojit;
  • Satâre;
  • Cuțite universale.

Așa-i că nu-s deloc puține tipuri de cuțite existente? Cu siguranță mi-a mai scăpat anumite cuțite. Fă o listă cu modelele pe care le folosești cel mai des, pentru a le putea pune în coșul de cumpărături mai apoi.

Nu trebuie să le cumperi pe toate odată, este ok să le alegi pe rând, atât timp cât bugetul nu îți permite o achiziție integrală. În plus, poți face și economii din acest punct de vedere.

Cât costă un cuțit de bună calitate?

Dacă tot a venit vorba despre bani, era inevitabilă apariția acestei întrebări. Așadar, cât trebuie să plătești pentru a primi un cuțit de bună calitate?

Găsești cuțite de bucătărie ieftine, al căror preț este mai mic de 50 de lei, dar și cuțite care costă mai mult de 500-1000 de lei.

Pentru un cuțit de o calitate cât mai bună, care să nu te dezamăgească mai apoi, cred că ar trebui să plătești un preț cuprins între 300 și 500 de lei.

Materialul din care a fost confecționată lama

Să trecem acum la lucruri mai serioase! Mai precis, la materialul folosit pentru confecționarea lamei. Este poate cel mai important detaliu de care trebuie să ții cont atunci când îți dorești să cumperi cele mai bune cuțite.

Opțiunile sunt atât de variate, încât nu este prea ușor să faci o alegere anume.

Cele mai multe cuțite au lama din inox, ceea ce nu este deloc greșit. Ba chiar consider că inoxul este un material foarte bun. Eu vreau să cumpăr o tigaie din inox dar despre asta am vorbit într-un articol anterior. Vreau să fac această alegere pentru că este un material bun.

La fel de multe sunt cuțitele cu lamă din oțel, un alt material care îmi place. Oțelul carbon poate fi și el o opțiune pe care să o ai în vedere.

Personal, îmi plac cuțitele din oțel de damasc. În prezent folosesc două astfel de cuțite, pe care le voi recomanda mai jos.

Materialul mânerului

Urăsc plasticul, așa că nu îmi plac deloc cuțitele cu mâner din plastic. Mânerul cuțitelor ar trebui să fie numai și numai din lemn. Ori poate metalic, dar niciodată din plastic.

Totuși, asigură-te că alegi să cumperi un cuțit cu mâner din lemn, care să fie ergonomic și plăcut la utilizare. În acest fel, confortul nu îți va lipsi și totodată utilizarea cuțitului nu va fi obositoare, ci dimpotrivă.

Design

Sigur nu vei ignora aspectul cuțitului, ceea ce nu e nimic greșit. Și eu țin cont de aspectul cuțitelor pe care le cumpăr, așa că ai putea face la fel. Alegerea este subiectivă, așa că nu îți pot oferi recomandări din acest punct de vedere.

Recomandările casei: tot 3 cuțite pe care merită să le cumperi

În final, nu mai rămâne să îți ofer câteva recomandări de cuțite pe care merită să le cumperi. Iată care sunt cele 3 cuțite pe care eu le-am folosit și mai ales pe care le recomand:

Cutit de bucatarie santoku profesional MRK PRESTIGE din otel de damasc, cu lama de 17 cm

Este cuțitul pe care îl folosesc ori de câte ori este necesar să toc sau să tai legume. Este suficient de greu, tăișul ține de mai bine de un an, iar în mână se simte foarte bine.

Se curăță ușor, trecerea timpului nu i-a afectat calitățile și, per total, este un cuțit pe care merită să îl cumperi fără a sta pe gânduri.

Cutitul bucatarului profesional MRK Prestige cu lamă de 20 cm

Al doilea cuțit din bucătăria mea este perechea celui de mai sus, doar că este un cuțit al bucătarului, cu lama de 20 cm. Este preferatul meu atunci când trebuie să tai ceva anume.

Îl folosesc chiar și la legume, dacă santoku e ocupat, și greu mai folosesc astăzi un alt cuțit.

Sper să țină cât mai mult, pentru că e un cuțit tare bun.

Cutit Santoku, Samura Damascus 67, Otel carbon, 17.5 cm

În final, acest cuțit nu îl dețin, dar recunosc că mi-ar plăcea să îl am. Este realizat din oțel carbon, mânerul este foarte frumos iar clienții au doar cuvinte de laudă la adresa lui.

În plus, reducerea de azi e foarte bună, așa că ar trebui să o ai în vedere. Cine știe, poate cumperi un cuțit de cea mai bună calitate și tu.

Tu ce cuțite ai în bucătăria casei tale? Nu m-aș supăra să îmi oferi câteva recomandări, în secțiunea de comentarii.

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 7 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Un comentariu

  1. Lama unui cutit poate fi fabricata dintr-o varietate de materiale precum otelul, ceramica sau titanul. Fiecare material are propriile caracteristici, iar alegerea este strict subiectiva si depinde de nevoile fiecarei persoane. De exemplu, cutitele cu lama de otel sunt cele mai comune si accesibile, dar necesita ascutire periodica. Pe de alta parte, cutitele cu lama de ceramica sunt mai usoare si mai rezistente la coroziune, dar prezinta riscul de a se sparge. Cutitele cu lama de titan sunt mai scumpe si mai durabile, dar pot fi mai grele in mana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.