folosire intretinere oale din fonta

5 reguli de aur pentru utilizarea și întreținerea vaselor din fontă

Dacă mă uit bine pe acest blog, de-a lungul timpului am scris până acum 4 articole despre vasele din fontă. Ultimul este despre ceaunele din fontă, numite și tuci, iar acesta este al 5-lea articol. Ce reiese din asta? Răspunsul este simplu: iubesc fonta!

Am 4 tigăi din fontă în casă și tot mai vreau. Visez la ceva cu mâner din lemn, că tare sunt frumoase. Dar totul la timpul lor!

Pentru că mă pot lăuda acum cu oarecare experiență în ceea ce privește utilizarea și întreținerea vaselor din fontă, în acest articol mi-am propus să ofer 5 reguli de aur pentru utilizarea și întreținerea vaselor din fontă.

Dacă tocmai ți-ai cumpărat o astfel de tigaie, ori plănuiești asta, și ai mai multe întrebări despre utilizarea și întreținerea ei corectă, atunci ai ajuns la locul potrivit.

Atât timp cât știi să le folosești corect și mai ales dacă ai atentă grijă de ele, vasele din fontă sunt minunate. Cea mai bună mâncare o poți face în tigăile din fontă, nu mai încape îndoială. Dar cum să ai grijă de ele și cum le folosești? Iată sfaturile mele:

1. Preîncălzește vasul ori de câte ori gătești

Fonta necesită răbdare. Iar dacă ai această răbdare, te va răsplăti cu bucate delicioase. De exemplu, atunci când începi să gătești pe un vas din fontă, nu pune ingredientele în oală imediat după ce ai aprins aragazul.

Așteaptă ca vasul să se încălzească iar abia după pune ingredientele în el. Poate dura câteva minute bune, însă merită așteptarea.

2. Nu lăsa oala din fontă în apă

Poți face asta doar dacă vrei să ruginească și să scapi de ea. În caz contrar, după ce utilizezi oala de fontă, golește-o de mâncare imediat după ce s-a răcit. Spal-o apoi și usuc-o pe aragaz. Nu lăsa niciodată o oală din fontă udă pentru mult timp, deoarece ea va rugini.

3. Nu folosi detergent de vase

Niciodată nu se spală o oală de fontă folosind detergent de vase. Iar asta deoarece sunt prea duri și totodată vor rămâne în material. Mai mult decât atât, vor afecta uleiurile naturale care fac oala din fontă să fie anti-aderentă.

Eu spăl oalele din fontă cu un burete curat, fără urme de detergent, apă fierbinte și sare grunjoasă. Iese ca nouă!

Există și zale din oțel pentru oalele din fontă. Ai putea încerca și un astfel de produs.

4. Unge vasul cu ulei după fiecare utilizare

Vrei ca oalele tale din fontă să fie veșnic protejate de apariția ruginii? Îți ofer un sfat: unge-le cu puțin ulei după fiecare utilizare. Imediat după ce le-ai uscat bine, sau după ce s-au răcit puțin, aplică un strat subțire de ulei pe toată suprafața vasului. În acest fel, rugina nu va apărea niciodată.

5. Depozitează oala din fontă într-un loc uscat

Secretul pentru o lungă durată de viață a oalelor din fontă implică păstrarea lor în condiții cât mai bune. Mai precis, ar trebui să găsești un mediu uscat și răcoros. Cu cât umiditatea este mai scăzută, cu atât mai mici sunt șansele ca rugina să se dezvolte.

Acestea sunt sfaturile mele pentru utilizarea și întreținerea vaselor din fontă. Tu ce alte trucuri folosești?

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 7 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.