Mașinile de spălat rufe sunt minunate! Ne oferă atât de mult confort, încât e imposibil să nu le iubești. Au grijă de rufele noastre, curățându-le în profunzime, făcându-le să fie ca noi. Doar câteva apăsări de butoane, iar rufele vor beneficia de cele mai bune condiții de spălare.
O bună mașină de spălat rufe te răsplătește cu o mulțime de beneficii, iar așa se face că tot mai multe sunt persoanele care își doresc achiziționarea unei mașini de spălat rufe de o calitate cât mai bună. Dar cum să alegi o astfel de mașină, ținând cont de numărul tot mai mare de modele disponibile în comerț?
Numărul de programe este un criteriu important. Iar cu cât numărul de funcții și programe este mai mare, cu atât mai bine. Dar, utilizarea lor poate provoca emoții. Așa că am decis să realizăm acest articol în care vom vorbi despre cum se alege corect programul de spălare a mașinilor de spălat.
Ce program de spălare să folosești la mașina de spălat rufe?
Este util ca o mașină de spălat să îți pună la dispoziție un număr mare de programe, iar asta deoarece în acest mod vei putea alege cele mai bune condiții de spălare pentru rufele pe care vrei să le faci ca noi. Dar cu cât numărul de programe și de funcții este mai mare, cu atât alegerea este mai dificil de făcut.
Înainte de toate, ține cont de tipul țesăturilor puse la spălat. De regulă, fiecare țesătură în parte vine cu recomandări pentru o spălare în condiții optime, iar de acestea ar trebui să ții și tu cont numaidecât.
Ce rufe pui la spălat? Hainele tale sunt făcute din materiale sintetice, sau din materiale delicate? Ori poate că ai rufe din lână pe care vrei să le speli? În funcție de material, alege programul cel mai potrivit. În acest fel vei putea proteja țesăturile și totodată rufele vor fi mereu ca noi. De asemenea, vei face economie de apă, energie și timp, ceea ce sigur te va bucura.
Care sunt funcțiile de spălare la care sigur vei apela adesea
Funcțiile de spălare sunt și ele de mare ajutor în rutina zilnică de utilizare a mașinii de spălat rufe. Printre cele mai importante programe de spălat rufe, regăsim:
- Funcția de spălare rapidă – de mare ajutor atunci când rufele nu sunt foarte murdare și totodată timpul este limitat. Consumă mai puțină apă și energie, motiv pentru care ar trebui să folosești și tu această funcție. De regulă, un astfel de program de spălare rapidă se ocupă de spălarea rufelor în mai puțin de 30 de minute. Totuși, de precizat ar fi că nu vei putea pune o mașină plină la spălat, ci va trebui să te rezumi la doar 1-2 kg de rufe;
- Funcția de spălare ECO – în aceste vremuri se vorbește tot mai des despre ECO, așa că nu ar trebui să ne mire faptul că mașinile de spălat au, la rândul lor, o funcție de spălare ECO. Ce face această funcție? Ei bine, este simplu, mașina de spălat va folosi mai puține resurse, deci un consum mai mic, așa că vei face economii și vei proteja mediul. Totuși, rufele foarte murdare nu vor fi spălate perfect folosind această funcție;
- Funcția de spălare intensivă: în final, dacă rufele pe care vrei să le speli sunt foarte murdare, este limpede faptul că va trebui să folosești funcția de spălare intensivă. Este special concepută pentru rufele cu un grad foarte ridicat de murdărie, așa că și spălarea va dura mai mult timp, folosindu-se temperaturi înalte.
Ce temperatură să alegi pentru programul de spălare?
Apoi, un alt ingredient pentru o spălare corectă a rufelor este temperatura folosită. Nu poți alege orice temperatură pentru orice tip de rufe, ci va trebui să acorzi atenție acestui detaliu. Iar pentru a-ți ușura munca, am pregătit noi câteva recomandări de temperaturi pe care ar trebui să le folosești în timpul spălării rufelor.
Iată care sunt acestea:
- Temperatura de 30 grade Celsius: implică spălarea la rece și ar trebui să o folosești în cazul rufelor sensibile care nu pot rezista unor temperaturi mai mari. De asemenea, rufele colorate din lână sau mătase ar trebui spălate, la rândul lor, tot la 30 grade Celsius;
- Temperatura de 40 de grade Celsius: este cea mai folosită temperatură pentru spălarea rufelor. Aceasta poate fi folosită fie pentru rufele sensibile precum și cele de culori intense, realizate din bumbac sau din materiale sintetice;
- Temperatura de 60 grade Celsius – dacă ai rufe pe care vrei să le speli cu apă caldă, ar trebui să folosești programe ce permit spălarea la 60 de grade Celsius. Asigură-te, totuși, că rufele pe care le pui la spălat suportă astfel de temperaturi. Anumite lenjerii de pat se spală, de regulă, la 60 de grade;
- Temperatura de 90-95 grade Celsius – în final, mai avem și programele de spălare cu apă fierbinte. Când să folosești temperaturi ridicate de până la 90-95 grade Celsius? Ei bine, în general poți folosi astfel de temperaturi la spălarea țesăturilor albe, realizate din bumbac sau in.
În final, îți recomandăm să respecți instrucțiunile de pe etichetele rufelor puse la spălat și să le grupezi în așa fel încât să le oferi cele mai bune condiții de spălarea. Avem și un ghid pentru alegerea corectă a mașinilor de spălat rufe. Îl găsești la acest link așa că ar trebui să îl citești.
Pentru alte recomandări, urmărește zilnic blogul nostru, iar în acest fel vei beneficia de informații utile pentru casa ta.