cum crești presiunea în centrală

Care este presiunea pe care trebuie să o aibă centrala

În sezonul rece, centrala de apartament ne poate provoca mari bătăi de cap. Iar asta deoarece se poate întâmpla ca modelul de centrală termică folosită să prezinte probleme la partea de presiune. Ori presiunea este prea mari, ori prea mică, iar astfel apar erori și probleme. Și totuși, ce presiune trebuie să aibă o centrală termică de apartament? Pe această temă ne-am propus să discutăm în acest articol.

Verificarea presiunii centralei este o activitate de care trebuie să te ocupi frecvent. Specialiștii spun că această verificare la presiunea centralei trebuie făcută măcar o dată pe an, însă poate fi necesar mai des. Cum verifici presiunea centralei? Ei bine, poți începe cu reîncărcarea instalației de încălzire, după care să aerisești caloriferele.

Nu știi ce presiune ar trebui să aibă centrala ta? Vei afla din acest articol.

Ce presiune ar trebui să aibă centrala ta

Fiecare centrală este dotată cu un manometru de control acolo unde este afișată presiunea centralei. Locul manometrului poate fi diferit de la o centrală la alta, însă nu îți va fi greu să îl găsești. De asemenea, poți consulta cartea tehnică a centralei pentru a găsi informații despre presiunea ideală pentru centrala ta.

Manometrele pot avea locuri diferite în funcție de tipul sistemului de încălzire. De exemplu, un cazan de sol cu arzător va prezenta un manometru situat pe conductele de tur/retur în timp ce sistemele de încălzire dotate cu un circuit deschis nu vor avea deloc manometru.

Care este cea mai bună presiune pe care o centrală termică o poate avea? Ei bine, presiunea centralei ar trebui să fie cuprinsă între 1.0 și 2.0 bar. Presiunea este afișată clar pe manometrul situat pe panoul centralei termice.

Dacă acul de pe manometru este situat undeva între cifrele 1 și 2 bar, presiunea e bună. Problemele apar, de regulă, atunci când presiunea este sub 1 bar sau peste 2 bar.

Cum poți crește presiunea în centrala termică

Dacă presiunea este prea mică, adică sub 1 bar, cel mai probabil centrala va prezenta o eroare. Astfel, nu vei avea căldură și nici apă caldă, o situație foarte neplăcută. Este simplu să crești presiunea în centrală. Este important însă să fie caloriferele reci. Iată cum poți crește presiunea în centrala termică:

  • Undeva sub centrală, vei găsi un robinet de umplere;
  • Pornește robinetul ușor și urmărește cum crește presiunea în manometrul;
  • Lasă să urce presiunea până la 1.5 iar apoi oprește robinetul.

Dacă nu ai fost atent și ai lăsat presiunea să crească prea mult, atunci va trebui să o scazi. Acest lucru este la fel de ușor de făcut. Practic, tot ce trebuie să faci este să mergi la un calorifer pe care să îl aerisești. Colectează apa într-un pahar sau într-un recipient mai mare. Verifică din când în când presiunea de pe manometru sau roagă pe cineva să te anunțe când aceasta a ajuns la 1.5 bar.

Dacă lași presiunea mare, iar aceasta urcă peste 3 bar, va fi folosită supapa de siguranță din centrală pentru a elimina surplusul de apă. Astfel, te vei trezi cu apă pe jos în bucătărie, ceea ce sigur nu îți dorești.

De ce este important să existe o presiune optimă în centrală

Dacă apa din sistemul de încălzire nu are presiunea optimă, cel mai probabil centrala termică va funcționa incorect. Senzorul de presiune din centrală va anunța scăderea sau creșterea presiunii, ceea ce va duce la erori sau chiar la intrarea în regimul de avarie.

Prin urmare, în sezonul rece mai ales, ar trebui să oferi atenție în mod constant presiunii pe care centrala ta termică o are, pentru a te asigura că este mereu în parametri optimi.

Cum se resetează centrala termică

În unele cazuri, poate fi necesară resetarea centralei în cazul în care presiunea a scăzut pe mult. Sunt modele care pur și simplu nu mai funcționează atunci când presiunea a scăzut sub 0.8 bar. Ei bine, pentru o resetare sigură a centralei tale termice, ar trebui să consulți cartea tehnică. Astfel, sigur vei găsi instrucțiuni clare ce te vor ajuta să resetezi centrala.

Cum se scade presiunea în centrala termică

Probleme apar nu numai atunci când presiunea este prea mică, ci și atunci când presiunea este mare. Prin urmare, uneori te poți trezi cu apă sub centrală fără să știi de unde. Cel mai probabil, presiunea a crescut prea mult, iar astfel centrala a eliminat surplusul cu ajutorul supapei despre care am vorbit și mai sus. În acest caz, pentru a scădea presiunea în centrala termică trebuie doar să aerisești un calorifer și să colectezi suficientă apă până când presiunea scade la 1.5 BAR.

REVENIM CURÂND CU UN ARTICOL ÎN CARE VOM EXPLICA PAS CU PAS CUM SE AERISESC CALORIFERELE. Stai pe aproape!

De ce scade presiunea în centrala termică?

Este o întrebare pe care probabil ți-ai pus-o și tu. De ce scade presiunea în centrala termică? Ei bine, dacă e necesar din când în când, chiar foarte rar, să crești presiunea în centrală, atunci nu e nimic neobișnuit. Este ceva normal ca presiunea să scadă puțin de-a lungul timpului. Există probleme atunci când presiunea scade mult prea des, deoarece în acest caz sigur există scurgeri. Astfel, ar trebui să optezi pentru ajutorul unui specialist care să remedieze problema ce duce la scăderea presiunii în centrală.

Nu uita presiunea normală a unei centrale termice ar trebui să fie cuprinsă între 1 și 2 bar.

Concluzii finale

Acestea fiind spuse, sperăm că articolul nostru a răspuns la toate întrebările tale legate de presiunea ideală pe care o centrală termică ar trebui să o aibă. Iar dacă ai întrebări, nu ezita să lași un comentariu. Îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil sau vom face un articol special pentru problema cu care tu te confrunți. Prin urmare, indiferent că vrei să afli care este presiunea pe care trebuie să o aibă o centrală, cum se crește sau scade presiunea sau alte întrebări, simte-te liber să ne întrebi.

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 5 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.