Vrei să îți faci rezerve de alimente naturale și sănătoase, de care să te bucuri iarna și în extrasezon? Ai nevoie de cea mai bună ladă frigorifică! Dar care să fie ea, oare? Sau cum se alege o ladă frigorifică de bună calitate? Avem noi răspunsurile.
Echipa blogului casa365.ro a pregătit pentru tine un ghid complet despre cum se alege cea mai bună ladă frigorifică. În plus, avem pentru tine și recomandări. Altfel spus, nu vei părăsi acest articol fără a-ți cumpăra o ladă frigorifică, suntem siguri!
Recomandarea casei: lada frigorifică Beko HSA37540N
- Capacitate de 350 de litri;
- Clasa energetică E;
- Securizare Yală;
- Fast Freezing;
- Preț foarte bun;
- Multe review-uri și păreri pozitive.
După ore și ore de analiză, am ajuns la concluzia că Beko HSA37540N este una dintre cele mai bune lăzi frigorifice la ora actuală. Totuși, e greu să spui care este lada frigorifică perfectă, deoarece fiecare persoană are propriile nevoi.
Apropo, avem un ghid pentru alegerea frigiderelor precum și un articol despre cea mai bună combină frigorifică. Dacă ai decis să îți înnoiești aparatele frigorifice din casă, atunci ar trebui să le citești și pe acelea. Sigur îți vor fi de folos!
Acesta este motivul pentru care am decis să realizăm și un ghid complex despre cum se alege cea mai bună ladă frigorifică. Îl găsești în rândurile următoare.
Ce ladă frigorifică să aleg? 10 criterii de urmărit
Pentru a putea alege o ladă frigorifică de care să fii perfect mulțumit, trebuie să ții cont de caracteristicile tehnice. Cum care caracteristici tehnice? Cele pe care ți le prezentăm noi în rândurile următoare. Dacă te întrebi ce ladă frigorifică ar trebui să alegi, atunci ar trebui să folosești următoarele criterii pentru o alegere cât mai reușită:
Ce marcă de ladă frigorifică să aleg?
Înainte de toate, să vorbim puțin despre marca lăzii frigorifice. Asta deoarece, la fel precum în cazul multor altor electrocasnice mari, există diferiți producători care au lansat lăzi frigorifice de-a lungul timpului. Prin urmare, este un aspect pe care trebuie să îl ai în vedere!
În ofertele magazinelor online din România vei găsi lăzi frigorifice de la producători precum Liebherr, Beko, Gorenje, Whirlpool, Electrolux, Hansa, Indesit sau Arctic. Sunt branduri pe care noi le apreciem și le recomandăm. Prin urmare, ai putea cumpăra și tu o ladă frigorifică realizată de ei.
Vei găsi însă și lăzi frigorifice realizate de alți producători mai mult sau mai puțin cunoscuți, precum: Heinner, AHT, Star-Light, Albastros, Midea, Daewoo, Samus, Albalux, Candy, Crown, Hendi, Hisense, Hyundai, LDK, NobelTek, Tesla, Amica, Blow sau Zanussi.
Aceasta poate fi și o alegere sugestivă, așa că vei alege și în funcție de propriile preferințe.
Volum net total
Alegi să îți cumperi o ladă frigorifică pentru că ai nevoie de mai mult spațiu pentru congelarea alimentelor. Avem dreptate, nu? Ei bine, în general atât frigiderele cât și combinele frigorifice au un compartiment dedicat congelării destul de mic. Drept urmare, dacă vrei să congelezi o cantitate mare de alimente, cel mai probabil vei avea nevoie de un aparat suplimentar în acest sens.
Lada frigorifică este cea mai bună alegere. Dar ce capacitate ar trebui să aibă ea? Tu trebuie să cunoști răspunsul.
În comerț vei găsi lăzi frigorifice cu capacitate sub 250 de litri dar și modele foarte voluminoase, cu o capacitate de peste 600 de litri. Tu îți cunoști cel mai bine nevoile de congelare a alimentelor, așa că vei alege ținând cont cu strictețe de acest detaliu.
Totuși, îți mai oferim un sfat: nu uita de dimensiuni! Cu cât volumul lăzii frigorifice crește, cu atât va ocupa mai mult spațiu. De aceea ar trebui să verifici care este spațiul de care dispui iar mai apoi să îl compari cu dimensiunile lăzii frigorifice. Doar astfel poți evita surprizele.
Sistemul de dezghețare
Lăzile frigorifice pot fi cu dezghețare manuală sau automată. Cele mai multe modele au dezghețare manuală, ceea ce înseamnă că va trebui să scoți toate alimentele din ladă și să aștepți să se dezghețe. Vei îndepărta apa manual, așa că per total va fi foarte mult de muncă.
Sunt și câteva lăzi frigorifice cu dezghețare automată, însă marea lor majoritate sunt modele profesionale, deci destul de scumpe. Dacă bugetul îți permite să plătești peste 5000 lei pentru o ladă frigorifică cu dezghețare automată, sau ai un business, atunci le poți avea în vedere.
Preț – cât costă o ladă frigorifică bună?
În general, prețurile lăzilor electrice este influențat în mod direct de dimensiunile lor. Cu cât o ladă frigorifică este mai mare, cu atât va fi mai scumpă.
Totuși, trebuie să știi că prețurile lor pornesc de la 500 de lei și poate ajunge, așa cum spuneam și mai sus, până la peste 5000 de lei.
Noi suntem de părere că nu trebuie să ai în vedere modelele de lăzi frigorifice ieftine, ci merită să faci o investiție serioasă, pentru a cumpăra un model performant. În acest sens, îți recomandăm să ai în vedere lăzile frigorifice cu preț cuprins între 1500 și 3000 de lei.
În plus, dacă vei profita de reducerile momentului, sigur vei putea cumpăra o ladă frigorifică la super preț. Am pregătit noi o listă cu reduceri bune. O găsești folosind butonul de mai jos:
Eficiență energetică
Gândește-te că un aparat frigorific în plus poate însemna costuri mai mari pe factura de energie electrică. Din acest motiv, clasa de eficiență energetică ar trebui să te preocupe numaidecât.
Recomandarea noastră este simplă: alege clasa de eficiență energetică A, dacă este posibil. Ori dacă nu, alege una dintre primele litere ale alfabetului, precum B, C, D sau chiar E.
Lăzile frigorifice din clasa F au un consum mai ridicat de energie. Dacă lada frigorifică pe care vrei să o cumperi are o clasă de eficiență energetică înaltă, atunci vei face economii pe termen lung, ceea ce sigur te va bucura.
Observi, așadar, că între clasa energetică D și F este o mare diferență de consum, chiar dacă diferența de volum nu este una considerabil de mare.
Ce dimensiuni are o ladă frigorifică?
În ceea ce privește dimensiunile lăzilor frigorifice, opțiunile diferă de la sub 30 cm până la peste 151 cm pe lățime. Apoi, volumul influențează, bineînțeles, dimensiunile lăzilor frigorifice iar pentru a te asigura că ai suficient spațiu pentru lada frigorifică dorită, ar trebui ca mai întâi să îl măsori iar apoi să verifici dimensiunile lăzii frigorifice dorite.
De asemenea, asigură-te că lada frigorifică are o bună organizare la interior. În general, acestea sunt dotate cu coșuri metalice pe care le poți folosi pentru a-ți organiza proviziile în mod practic și mai ales eficient.
Capacitate de congelare
Capacitatea de congelare a unei lăzi frigorifice este exprimată în kilograme/24 de ore. Cu cât mai mare, cu atât mai bine, mai ales dacă tocmai ai cumpărat o cantitate mare de carne ori, de ce nu, ai tăiat porcul.
Alege o ladă frigorifică ce poate congela o cantitate de minim 15-20 de kg la 24 de ore și nu vei regreta că ai urmat sfatul nostru.
Funcții și tehnologii
În final, să vorbim puțin despre funcțiile și tehnologiile cu care cea mai bună ladă frigorifică ar trebui să vină neapărat la pachet.
Chiar dacă lăzile frigorifice sunt, în mare parte, niște aparate destul de rudimentare și de limitate din punct de vedere al funcțiilor și tehnologiilor, sunt totuși câteva detalii pe care ar trebui să le ai în vedere. Iată care sunt acestea:
- Funcția Child Lock – ce previne accesul copiilor, o funcție de mare ajutor în toate casele unde trăiesc copii. În general, această funcție implică încuierea ușii folosind o cheie la care doar adulții trebuie să aibă acces;
- Iluminare LED – pentru a găsi cu ușurință alimentele din interiorul lăzii frigorifice, ar trebui ca acesta să dispună de un sistem de iluminare. Becurile ar trebui să fie de tip LED, bineînțeles, deoarece sunt economice și nu emit căldură;
- Sistem antibacterian – pentru ca alimentele congelate să își păstreze prospețimea, gustul excelent și mai ales caracterul sănătos, un sistem antibacterian este obligatoriu;
- Congelare rapidă – tehnologia de congelare rapidă nu numai că îți permite să câștigi timp, dar totodată ajută alimentele să își păstreze mai bine nutrienții;
- Panou de control – pentru a seta temperatura dorită dar și alte funcții, ar trebui să ai la dispoziție un panou de control cât mai intuitiv;
- Materiale neinflamabile – siguranța trebuie să fie mereu pe primul loc. Iar de aceea ar trebui să cumperi o ladă frigorifică realizată din materiale neinflamabile.
- Izolație densă – este foarte important ca lada frigorifică pe care o cumperi să fie bine izolată, astfel încât să păstreze temperatura optimă în interior fără a consuma multă energie;
- Avertizare luminoasă – dacă uiți ușa lăzii frigorifice deschisă, poate fi o reală tragedie. De aceea ai nevoie de un sistem de avertizare, indiferent că este sonor sau luminos;
- Funcție de frigider – pentru simpla păstrare a alimentelor la rece;
- Autonomie fără curent – în cazul unei pene de curent care se întinde pe câteva ore, cea mai bună ladă frigorifică va păstra temperatura ideală în interior, întocmai pentru ca alimentele să se dezghețe. Alege o combină frigorifică ce îți oferă o autonomie fără curent de cel puțin 40 de ore;
- Temperatura de funcționare – alege o ladă frigorifică ce poate funcția chiar și la temperaturi extreme, precum cea de -15 grade Celsius. În acest fel o vei putea instala într-o încăpere care nu este încălzită.
Garanție
Dacă tot ai plătit peste 1500-2000 lei pentru o ladă frigorifică, sigur îți dorești să te bucuri de ea cât mai mult timp. Corect? De aceea ar trebui să cumperi o ladă frigorifică cu garanție mare. Minim 2-3 ani ar trebui să aibă aceasta!
În cazul în care poți opta pentru extinderea garanției, nu ar trebui să eziți să faci asta. Ne vei mulțumi mai târziu pentru această recomandare, suntem siguri.
Nivelul de zgomot
Nu ai vrea ca lada frigorifică pe care o cumperi să fie prea zgomotoasă, nu-i așa? De aceea ar trebui să ții cont și de nivelul de zgomot produs de lada frigorifică dorită.
Recomandări lăzi frigorifice bune – ce model să alegi?
În final, te întrebi probabil ce ladă frigorifică ar trebui să cumperi. Ei bine, recomandarea noastră principală rămâne recomandarea casei, dar mai sunt și alte modele pe care trebuie să le ai în vedere. Acestea sunt:
Recomandarea casei: lada frigorifică Beko HSA37540N
- Capacitate de 350 de litri;
- Clasa energetică E;
- Securizare Yală;
- Fast Freezing;
- Preț foarte bun;
- Multe review-uri și păreri pozitive.
Recomandarea de buget mediu: Lada frigorifica Arctic AO30P30
- Capacitate de 298 de litri;
- Clasa energetică F;
- Funcție de congelare rapidă;
- Preț accesibil;
- Izolație densă;
- Funcționare la condiții extreme;
- Doar păreri și review-uri pozitive;
- Capacitate de îngheț 15kg/h.
Ieftin și bun: Lada frigorifica Star-Light CFFM-142FWH
- Peste 150 clienți mulțumiți;
- Capacitate de 142 de litri;:
- Funcție de frigider;
- Clasa energetică F;
- Un coș metalic inclus;
- 6.5 kg/24h capacitate de îngheț;:
- 30 ore autonomie fără curent;
- Preț foarte accesibil;
- Roți pentru transport facil;
- Iluminare LED.
Acestea au fost recomandările noastre precum și articolul despre cea mai bună ladă frigorifică. Sperăm că ți-a fost de mare ajutor ghidul nostru. Iar dacă ai nevoie de alte păreri, recomandări sau sugestii, poți folosi cu încredere secțiunea de comentarii. Îți vom răspunde în cel mai scurt timp posibil.