Plimbându-mă prin Kaufland, am dat peste ceva ce nu puteam ignora: un foarte simpatic tuci micuț din fontă. De fapt, tuci din fontă ar fi un pleonasm. Tuci = fontă, ar trebui să reținem asta cu toții. Că unii spun tuci la ceaunele din aluminiu, e altă poveste.
Eu sunt fan al tigăilor din fontă. Așa se face că am scris multe articole pe această temă. De exemplu, pe blogul meu găsești un material despre asezonarea oalelor din fontă. Tot acolo vei găsi o mulțime de alte informații utile despre oalele din fontă. Prin urmare, nu ar fi rău să citești acest articol dacă te pasionează fonta.
Revenind la tuciul meu cumpărat special pentru a face mămăligă în el. Ei bine, era un sigur tuci rămas, la jumătate din ofertă, iar asta pentru că avea ceva defecte. Are vreo două zgârieturi atunci care au determinat probabil ca oamenii să nu-l cumpere. Norocul meu!
Este un ceaunel de fontă destul de mic, de la OTI. Are o capacitate de 2.5 litri și este perfect pentru o mămăligă de două persoane. Ba chiar nouă ne mai și rămâne pentru căței și pisici.
Nu am mai făcut niciodată mămăligă la fontă. Îmi era oarecum frică de faptul că s-ar putea lipi, dar nu a fost așa, ba dimpotrivă. Iese poate cea mai bună mămăligă pe care am mâncat-o până acum.
Numai bine ce am ajuns acasă, am spălat bine-bine-bine tuciul doar cu apă caldă, fără detergent. Apoi i-am dat un strat subțire de ulei de semințe de in și la cuptor cu el. La fel am făcut și cu capacul pentru că, am uitat să spun, dar tuciul vine cu tot cu capac.
L-am lăsat la cuptor să se încingă bine, probabil că mai mult de o oră. Apoi l-am oprit și am lăsat tuciul să se răcească. Așa am obținut un tuci pregătit să mă încânte cu mămăliga sa excelentă. Am găsit modelul și pe internet, este acesta, în cazul în care vă doriți și voi unul.
Eu zic că merită să îl cumpărați.