Termostatul fără fir este soluția ideală pentru a te bucura de confort termic în locuință cu costuri minime. Un termostat wireless, spre deosebire de modelele cu fir, oferă termostatului portabilitate iar astfel poate fi folosit în orice încăpere dorești. Dacă ești în căutarea unui termostat fără fir (wireless) atunci ai ajuns la locul potrivit!
În acest articol îți spunem care sunt cele mai bune termostate wireless, care sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi un astfel de aparat, vei primi recomandări și alte informații practice. Prin urmare, continuă lectura articolului nostru!
Recomandarea casei: Termostat digital wireless LOGICTHERM C3RF
Unul dintre cele mai bune termostate fără fir la ora actuală este Logictherm C3RF WAT0000000129. Este un termostat wireless digital care te ajută să păstrezi controlul temperaturii ambientale cu ușurință.
Poate fi folosit nu doar pentru centralele termice, ci și pentru alte aparate de climatizare precum panourile radiante, convectoarele electrice, răcitoarele de aer, ventilatoare, aparate de aer condiționat șamd.
Termostatul este compatibil cu sisteme de climatizare de la branduri ca Bosch, Ariston, immergas și Baxi.
Este ușor de termostat, funcționează prin radiofrecvență, are funcție de antiîngheț și clasa de protecție IP 30.
Termostat de ambient Computherm Q7 RF
La fel de bun se dovedește a fi și termostatul de ambient Computherm Q7 RF. Are peste 100 de review-uri pozitive pe eMAG și este recomandat de specialiști și de utilizatorii obișnuiți.
Folosește semnale de radiofrecvență către receptor care la rândul său va comanda centrala să pornească atunci când este cazul și totodată o va opri atunci când obții temperatura dorită.
În plus, să nu uităm faptul că vorbim despre un termostat programabil. Asta înseamnă că poți alege setări diferite pentru fiecare zi în parte, ca un program în funcție de propriile preferințe.
Și chiar dacă poate părea a fi un termostat dificil de utilizat, realitatea este cu totul alta. Setările sunt foarte ușor de făcut iar manualul inclus în cutie te ajută mult în acest sens.
În ceea ce privește distanța maximă dintre termostat și receptor, aceasta poate ajunge până la 50 de metri în teren deschis și 30 de metri în clădire.
Termostat digital wireless programabil LOGICTHERM C7RF
Ce este un termostat fără fir și de ce ai nevoie de unul?
Termostatul de ambient este un aparat simplu care te ajută să păstrezi o temperatură constantă în orice încăpere dorești. Acesta îți permite să alegi temperatura dorită și totodată are în dotare funcția de termometru ce îl ajută să detecteze temperatura din cameră. Astfel, atunci când temperatura scade sub pragul setat, acesta va trimite un semnal către centrala termică (în cazul în care este un termostat fără fir) să pornească pentru a încălzi încăperea.
De asemenea, termostatul va spune centralei când să se oprească, odată ce temperatura dorită a fost atinsă.
De ce să îți cumperi un termostat de ambient fără fir? Ei bine, ai cel puțin două mari motive:
- Vei avea mereu un mediu plăcut în încăpere, confortabil și relaxant;
- Vei face economii.
Câte economii poți face folosind un termostat de încăpere?
Chiar dacă e greu să ofer cifre în acest sens, este limpede faptul că folosirea unui termostat de ambient este economică. Totuși, toată lumea este de acord cu faptul că un termostat de ambient te poate ajuta să faci economii de până la 30% la factura pentru căldură, ceea ce nu e deloc rău. Depinde însă care este temperatura preferată de tine în casă, precum și cât de bine este izolată aceasta.
Merită să cumpăr un termostat programabil?
Există o mare diferență între termostatele wireless simple și cele programabile. Cu ce vine în plus un termostat programabil și, mai ales, de ce să cumperi unul?
Un termostat fără fir programabil te va ajuta să să setezi un program centralei, pentru fiecare zi în parte. Astfel, centrala va funcționa doar atunci când va fi nevoie, iar astfel vei face generoase economii pentru încălzire.
De exemplu, dacă în weekend ești plecat, ar fi în zadar să lași căldura pornită, deoarece nu ai nevoie de acea căldură generată de centrală. Iar asta se poate traduce prin multe economii.
Ei bine, atunci când îți cumperi un termostat programabil, va trebui să ții cont de libertatea pe care termostatul fără fir ți-o oferă în ceea ce privește alegerea programului. Acesta poate fi programat pe 7 zile, pe 5+2 zile sau 5+1+1 zile.
Termostatul programabil pe 7 zile impune același program zilnic, în timp ce modelele cu 5+2 sau 5+1+1 îți permite să alegi un program diferite pentru zilele de weekend sau chiar pentru fiecare zi de weekend în parte.
Care sunt aspectele de care trebuie să ții cont atunci când îți cumperi un termostat
Ei bine, să spunem că te-am convins să îți cumperi un termostat. Prin urmare, ai decis că vrei să îți cumperi neapărat cel mai bun termostat de ambient de pe piață. Ei bine, poți verifica ofertele actuale la termostate însă totodată ar fi util să ții cont de câteva aspecte ce te vor ajuta să faci o alegere reușită.
Cum alegi cel mai bun termostat fără fir? Ține cont de următoarele criterii iar astfel nu vei da greș în alegerea pe care o faci:
Tipul termostatului
Chiar dacă noi vorbim despre termostate fără fir, nu trebuie să uităm că sunt și alte modele. Prin urmare, tipul termostatului este un prim aspect pe care ar trebui să îl ai în vedere. De câte feluri poate fi un termostat de ambient?
- Termostat mecanic – principalul său avantaj este faptul că acesta nu se prea strică, însă și opțiunile sale sunt foarte reduse, fiind un aparat limitat;
- Termostat electronic – aceste modele îți permit să alegi temperatura dorită și totodată poate fi programabil, după bunul plac;
- Termostate cu fir – nu că ne-ar interesa pe noi neapărat, dar mai sunt și modele de termostate care au un cablu cu ajutorul căruia comunică cu unitatea receptoare;
- Termostate wireless – cele despre care vorbim în acest articol și care reprezintă, de departe, cea mai bună alegere pe care o poți face.
Apropo, dacă ai probleme cu presiunea în centrală, îți recomand să ai în vedere acest articol!
Cât de sensibil și precis este aparatul ales
Un alt criteriu pentru alegerea unui termostat fără fir este sensibilitatea acestuia. Practic, mă refer acum la precizia de a seta temperatura dorită în încăpere. Cu cât marja de eroare va fi mai mică, cu atât vei avea mai mult control asupra temperaturii dorite.
Sigur, un termostat scump îți va oferi o mai mare precizie, însă nu ar trebui să ignorăm și potențialul pe care anumite termostate ieftine îl au.
Histereza termostatului
Puține sunt persoanele care se gândesc la acest aspect atunci când își cumpără un termostat ceea ce este, cred eu, o mare greșeală.
Ce este histereza termostatului? Ei bine, îți voi oferi un exemplu ce te va ajuta să înțelegi. Mai exact, dacă tu ai ales ca temperatura dorită să fie la 20 de grade Celsius, o histereză de 2 grade Celsius presupune că pornirea centralei se va face atunci când temperatura ajunge la 18 grade Celsius.
Sfatul meu este să alegi un termostat cu histereză cât mai redusă.
Modul de alimentare al termostatului
Să nu uităm de tipul de alimentare al termostatului pe care alegi să îl cumperi.
Chiar dacă majoritatea termostatelor fără fir sunt alimentate cu diferite tipuri de baterii, nu ar trebui să ignorăm nici modelele ce se conectează la priză. Performanțele termostatului nu sunt afectate de modul de alimentare, însă un model cu baterii te va încânta cu caracterul său portabil.
Compatibilitate
Așa cum probabil ai observat la termostatele fără fir recomandate în introducerea articolului, anumite modele sunt compatibile doar cu anumite branduri de centrale. Asta înseamnă că va trebui să oferi atenție și compatibilității termostatului pe care alegi să îl cumperi.
În primul rând, ar trebui să te asiguri că termostatul wireless pe care îl cumperi este compatibil cu tipul sistemului de încălzire pe care îl folosești pentru încălzirea casei tale.
Dacă folosești o centrală pe gaz, cel mai probabil nu vei avea probleme din acest punct de vedere, deși trebuie să oferi atenție brandurilor.
În cazul altor sisteme de încălzire, va trebui să întrebi mai întâi și să te interesezi mult mai bine dacă este posibilă folosirea unui termostat.
Montajul termostatului
Termostatele sunt diferite și prin modul lor de montaj. Acesta poate fi bimetal de contact sau termostat cu imersie. Adesea, un termostat bimetal de contact este mai mult decât suficient. Însă, în același timp, un termostat cu imersie te poate ajuta să controlezi chiar și temperatura apei din centrală, fiind considerat de către majoritatea specialiștilor ca fiind o alegere mult mai bună.
Mai mult decât atât, un termostat cu imersie este considerat a fi mult mai precis.
Cum să montezi termostatul?
Iar dacă tot veni vorba despre montajul termostatului, trebuie să ofer câteva precizări și în acest sens.
IMPORTANT: eu recomand ca montajul termostatului să fie realizat de către un specialist chiar dacă instalarea unui termostat pare a fi ușor de realizat. Nu e de joacă atunci când vine vorba despre centrala termică, iar de aceea nu recomand să riști.
Termostatele fixe se montează, de regulă, la o distanță de cel 1.5 metri de la podea și la 1 metru distanță de fereastră.
De asemenea, se poate opta pentru montajul termostatului într-o așa zisă cameră pilot. Totuși, acesta nu este cazul unui termostat fără fir portabil, pe care îl vei amplasa în orice încăpere dorești.
Instalarea termostatului presupune desfacerea centralei și a anumitor componente de-ale acesteia, motiv pentru care îți recomand să eviți să faci asta.
Ce riști dacă te ocupi singur de montajul termostatului de ambient pentru centrală? Ei bine, poți arde placa electronică a centralei ceea ce este foarte-foarte costisitor. În plus, îl poți instala greșit iar acesta nu va funcționa în parametri optimi.
Cum testezi să afli dacă un termostat a fost montat corect?
Testarea unui termostat fără fir este ușor de făcut. Te poți asigura că acesta a fost montat corect alegând să setezi o temperatură mai mare decât cea din încăpere, caz în care centrala ta ar trebui să pornească.
De asemenea, timpul de răspuns al centralei reprezintă un alt detaliu de avut în vedere, acest aspect oferindu-ți informații despre histereza.
În final, ai mai putea avea în vedere folosirea unui termometru secundar, pentru a te asigura că temperatura afișată de termostat este cea reală, iar marja de eroare este cât mai scăzută.
Preț termostat fără fir – cât costă un astfel de aparat?
Prețul unui termostat fără fir este influențat mai ales de performanțele acestuia și de caracteristicile sale tehnice. Vei găsi termostate fără fir ieftine, cu prețuri de sub 100 lei, dar și modele a căror preț depășește 300 de lei.
Totuși, eu cred că poți găsi un termostat bun la 200 de lei, ceea ce este, cred eu, un preț mai mult decât decent. Iar dacă vei profita de promoțiile pe care anumite magazine le organizează, fără dar sau poate vei găsi un preț bun.
Mai există, desigur, termostate smart care costă mult mai mult, dar despre ele voi face un articol separat și voi reveni cu un link aici, cât mai curând. Așa că stai aproape.
Concluzii
Acesta a fost articolul meu despre termostate fără fir. Sper că recomandările din acest articol și mai ales informațiile oferite ți-au fost de ajutor pentru a alege cel mai bun termostat wireless. Îți recomand, de asemenea, să ai în vedere ofertele acestui magazin online deoarece astfel vei găsi un termostat fără fir la un preț foarte bun.
De asemenea, dacă ai întrebări legate de termostatele fără fir, nu ezita să lași un comentariu. Ți se va răspunde în cel mai scurt timp posibil!
Mai mult decât atât, nu m-aș supăra să aflu ce termostat de ambient folosești tu. Recomandarea ta poate fi de mare ajutor și altora. Prin urmare, te invit să accesezi secțiunea forum de mai jos!