Ne apropiem de sezonul de încălzire, așa că a sosit timpul să verificăm centrala termică. Funcționează corect? Una dintre cele mai comune probleme ale centralelor termice este pierderea de apă. Curge apa din centrala termică? Descoperă câteva dintre cele mai comune cauze care pot duce la apariția acestei probleme în rândurile imediat următoare.
Cum îți dai seama că ai pierderi de apă din centrală? Ei bine, sigur vei observa rapid! Centrala va pierde presiune și totodată vei găsi urme de apă sub centrală, ceea ce nu te va bucura deloc.
Te-ai trezit și tu cu apă sub centrală? Iată care ar putea fi problema:
Centrala a fost montată greșit
Cel mai adesea, centrala pierde apă dintr-un motiv foarte simplu: a fost instalată greșit. De aceea este foarte important ca montarea centralei să fie făcută de către un instalator cât mai priceput.
Prin urmare, ai putea căuta sursa problemei. Aruncă o privire la țevile centralei, pentru a descoperi de unde curge apa din centrala termică. Sunt fisuri, ori poate că garniturile au cedat, iar astfel apa se pierde la îmbinări?
Dacă apa se pierde din cauza unui montaj greșit, atunci nu ar trebui să îți faci griji. Problema poate fi rezolvată ușor, cu costuri nu foarte mari.
De asemenea, dacă centrala termică a fost montată cu foarte mult timp în urmă, atunci este posibil ca trecerea timpului să-și fi pus amprenta. Țevile centralei se pot coroda, iar astfel problemele nu pot întârzia să apară.
Cum se remediază o centrală montată greșit?
Pur și simplu cheamă un instalator mai bun. Acesta va face toate reparațiile necesare în condiții optime de siguranță.
Nu te ocupa singur de aceste lucrări, deoarece pericolele sunt foarte mari. Lasă lucrarea pe seama unui expert, pentru a evita alte defecțiuni.
A crescut prea mult presiunea în centrala termică
O altă cauză ce ar putea duce la scurgeri de apă din centrală este creșterea presiunii în centrală.
Dacă o centrală termică are presiunea mult prea mare, apa va fi eliminată, pentru a se evita diferite defecțiuni.
Cum poți verifica dacă presiunea din centrală a crescut prea mult? Ei bine, verifică manometrul centralei. Dacă acesta indică o valoare de peste 2,5/3 bari, atunci presiunea este prea mare. Asta deoarece presiunea normală în centrala termică ar trebui să fie cuprinsă între 1 și 2 bari. Poți găsi mai multe informații utile despre presiunea în centrală, citind acest articol.
Ce faci dacă presiunea din centrală este prea mare?
Pur și simplu aerisește caloriferele până când obții presiunea dorită. Îți recomandăm să te apropii cu presiunea în jurul valorii de 1.2 – 1.5 bari. Poți face asta mai ușor folosind o cheie pentru aerisit caloriferele. Dă click aici pentru a-ți cumpăra o astfel de cheie. E bine să ai în casă o astfel de cheie!
S-a defectat robinetul de încărcare cu apă
Te-ai întrebat vreodată cum ajunge apa în centrală? Ei bine, este foarte simplu: folosește un robinet pentru alimentare. Probabil că l-ai folosit și tu dacă vreodată presiunea din centrală a fost prea scăzută.
Ei bine, să știi că acest robinet se poate defecta, iar astfel presiunea din centrală crește. De asemenea, apa ar putea curge chiar pe lângă robinet.
Drept urmare, dacă ți se întâmplă să ai pierderi de apă la centrala termică, ai putea verifica acest robinet.
Soluția? Schimbă robinetul centralei
Simplu! Schimbă robinetul de alimentare, iar astfel centrala termică pe care o deții nu va mai pierde apă. Este mai simplu decât ai fi putut crede! Dar nu trebuie să te ocupi tu de această lucrare.
Cheamă un instalator iar acesta va reuși să schimbe piesa defectă în mai puțin de o oră!
Sistemul de evacuare a centralei
Ai observat scurgeri de apă din centrală doar atunci când vremea de afară era ploioasă? Ei bine, este posibil ca sistemul de evacuare al centralei termice să fi fost montat greșit.
Drept urmare, ar trebui să îl verifici și pe acesta. Asigură-te că apa nu poate pătrunde prin sau pe lângă acesta, astfel încât să ajungă în interiorul casei tale.
Cum poate fi rezolvată această problemă?
Dacă există o problemă, sigur o vei observa rapid. Ce e de făcut în acest caz? Fie va fi necesar să folosești o garnitură, silicon sau alte soluții pentru etanșare, sau în anumite cazuri poate fi necesară înlocuirea tubulaturii. Soluțiile diferă de la caz la caz.
Defectarea vasului de expansiune a centralei
În final, există și scenariul în care creșterea presiunii din centrala termică este cauzată de defectarea vasului de expansiune.
Ei bine, vasul de expansiune are o membrană de cauciuc, cu ajutorul căreia este păstrat aerul sub presiune. Drept urmare, această membrană poate avea de suferit odată cu trecerea timpului, ceea ce înseamnă că aerul se va pierde, iar odată cu el și presiunea din vas.
Defectarea vasului de expansiune ar putea fi observată atunci când presiunea centralei depășește pragul de 2.5 bari. Drept urmare, ar trebui să verifici și acest aspect atunci când ai probleme cu presiunea în centrala.
Cum se repară un vas de expansiune?
În teorie, dacă nu sunt probleme cu membrana vasului de expansiune, o simplă pompă de bicicletă te poate ajuta să bagi aerul în vas, pentru a-și reface presiunea optimă.
Acestea sunt, așadar, cele mai comune cauze care duc la pierderea apei din centrală. Verifică și tu aceste aspecte înainte de a contacta un instalator, însă în final îți recomandăm să colaborezi numaidecât cu un specialist. Doar în acest fel poți rezolva defecțiunile centralei fără riscuri inutile și mai ales într-un mod sigur.
Prelinge apa pe la camera de ardere,astanumai in timpul functionarii centralei.CENTRALAMotan 25MKDENS. Multumesc,anticipat.