Fie că ne place sau nu, iarna se apropie cu pași repezi. Drept urmare, este momentul ideal pentru a începe pregătirile pentru sezonul rece. Cum ce pregătiri? Pregătirea casei!
Așa cum noi ne actualizăm garderoba pentru noile condiții climatice, la fel și locuința ar trebui să fie la rândul său pregătită pentru sezonul rece. Dar ce pregătiri ar trebui să faci, mai exact? Ei bine, avem câteva recomandări pe care ți le oferim în rândurile imediat următoare:
Acoperișul casei este pregătit de iarnă?
Atunci când locuiești la casă, trebuie numaidecât să verifici acoperișul casei măcar din când în când și mai ales înaintea sezonului rece. Dacă acoperișul este nou, probabil că nu există probleme, în schimb dacă a fost construit cu mult timp în urmă, atunci ai un motiv în plus pentru a-l verifica.
De exemplu, verificările trebuie efectuate mai des dacă acoperișul este acoperit cu țiglă ceramică.
Dacă observi probleme la nivelul de structură al acoperișului, elemente lipsă sau alte probleme de acest tip, atunci ar trebui să intervii imediat pentru reparațiile necesare. În caz contrar, greutatea zăpezii și apa rezultată la topirea sa vor cauza mari probleme.
Totuși, ar trebui să colaborezi cu o echipă de specialiști și nu cu niște meseriași oarecare.
Curăță și desfundă burlanele
Dacă tot faci verificări la nivelul acoperișului, atunci ai putea totodată să te asiguri că sistemul de scurgere nu este înfundat. În timpul toamnei, burlanele pot fi destinația frunzelor căzute, iar cu cât se acumulează mai multe frunze, cu atât se vor crea blocaje mai greu de îndepărtat.
Drept urmare, dacă vrei să te asiguri că sistemul de evacuare al apei funcționează corespunzător și în timpul sezonului de iarnă, atunci ar trebui să te asiguri că burlanele nu sunt înfundate. Dacă nu vei face asta, blocajele vor îngheța iar astfel vor fi și mai dificil de îndepărtat.
În acest caz, apa va refula și vor apărea infiltrații la nivelul pereților sau a fundației.
Curăță coșurile de fum
Dacă folosești un sistem de încălzire pe bază de combustibil solid, atunci cel mai probabil că folosești coșuri de fum. Ei bine, urmează să te folosești tot mai des de sobele sau de centrala pe lemne, așa că este cel mai bun moment pentru a curăța coșurile de fum.
Este o lucrare foarte importantă, deoarece din cauza coșurilor necurățate s-ar putea produce incendii sau, în cel mai bun caz, un tiraj insuficient.
Verifică și repară feroneria și tâmplăria exterioară
La fel de important este să te asiguri că feroneria ușilor și tâmplăriei exterioare ale casei tale funcționează corect. Acestea ar trebui să se închidă bine. În acest fel, poți repara la timp anumite probleme ce ar putea duce la pierderea căldurii ulterior.
Garniturile uzate pot fi înlocuite, iar fisurile pot fi acoperite cu spumă poliuretanică. În cazul în care tâmplăria este veche, poți folosi pernuțe cu rol termoizolant, cu ajutorul cărora vei opri pătrunderea frigului la interior.
Golește instalațiile exterioare de apă. La un moment dat, temperaturile vor ajunge în mod sigur la sub zero grade, așa că apa va îngheța. Drept urmare, instalațiile exterioare de apă ar trebui golite pentru a nu risca deteriorarea și avarierea lor. Dacă acestea nu pot fi golite, atunci le poți îmbrăca folosind un strat termoizolant.
Acestea au fost recomandările noastre. Pune-le și tu în practică.