Nu puține sunt persoanele care dețin un șemineu pe lemne și se lovesc de problema fumului care iese în locuință ori de câte ori este deschisă ușa focarului. Dacă și la tine iese fum ori de câte ori pui lemne pe foc, atunci ai ajuns la locul potrivit.
De asemenea, în cazul în care montajul nu a fost realizat corect, existând o lipsă de etanșeitate perfectă, fumul va fi, de asemenea, prezent în locuință.
Cel mai adesea, fumul este prezent în casă atunci când nu există tiraj suficient, de o instalare necorespunzătoare sau din lipsa lucrărilor de întreținere. Există și alte cauze pentru prezența fumului în casă, iar despre ele ne propunem să vorbim și noi în rândurile următoare:
Coșul de fum este subdimensionat
Subdimensionarea coșului de fum este, de regulă, cauza cel mai des întâlnită în cazurile în care fumul iese în caz. Fie că diametrul interior este prea mic, ori coșul de fum nu este suficient de înalt, în astfel de cazuri apare fumul în casă.
De regulă, coșul de fum trebuie construit numaidecât în funcție de necesarul de tiraj pe care fiecare șemineu sau sobă îl impune. Se ia în calcul modelul, puterea, gabaritul precum și evacuarea.
Dacă achiziționezi un șemineu nou, ar trebui să te asiguri că acesta este compatibil cu coșul de fum existent.
Există aer fals
De regulă, aerul fals apare atunci când coșul de fum este construit din cărămidă, dar nu este realizat în mod corect și mai ales profesional. În acest caz, s-ar putea să iasă fum în casă.
Coșul de fum este ștrangulat
Fumul ar mai putea ieși atunci când coșul de fum este ștrangulat. De regulă, acest lucru se întâmplă când este montat un element terminal necorespunzător, al cărui diametru este mai mic decât coșul de fum.
Ușa coșului de fum imperfect etanșată
În cazul în care ușa coșului de fum nu este perfect etanșă, va pătrunde aer fals pe canalul de fum, iar astfel consecința va fi un tiraj necorespunzător. În mod evident, în acest caz va ieși fum în casă.
De asemenea, dacă la intrarea în coșul de fum nu există o bună etanșeitate, sigur va apărea fumul.
Racordul dintre focar și coș este mai lung de un metru
Fumul în casă mai apare și atunci când există un racord mai lung de 1 metru pe orizontală între focar și coșul de fum. Asta deoarece se va încetini tragerea, iar astfel șansele ca fumul să ajungă în încăpere sunt mari.
De asemenea, dacă între focar și coșul de fum există prea multe coturi, fumul va fi încetinit iar astfel în loc să fie evacuat, va putea fi dat în încăpere.
Curenții de aer
Te-ai fi gândit că fumul în casă poate fi o cauză a prezenței curenților de aer? Ei bine, uite că se poate. În acest caz, va fi necesar să înalți un coș de fum suficient de înalt și chiar să folosești o pălărie antivânt. Vezi aici mai multe modele de pălării anti vânt la prețuri foarte bune.
De asemenea, fumul mai poate fi dat acasă și din cauza unor materiale de proastă calitate folosită pentru construcția coșului de fum.
În cazul în care coșul de fum este curățat superficial sau nu este întreținut mai deloc, atunci sigur va apărea și fumul ca o consecință.
Toate aceste probleme pot fi evitate cu ușurință într-un mod foarte ușor. Mai întâi, ar trebui să calculezi cu atenție necesarul de tiraj, pentru a construi un coș de fum ca atare. Totodată, poți folosi o admisie de aer din exterior pentru a obține un tiraj mai bun. Un coș de fum înalt, mai sus decât coama casei, va ajuta la rândul său la evitarea fumului.
Pălăria antivânt ajută la obținerea unui tiraj mai bun, în cazul existenței curenților de aer. Regulatorul de tiraj va fi și el de mare ajutor.
Pune în practică toate aceste recomandări oferite de blogul nostru, Casa365.ro, și sigur vei reuși să eviți fumul în casă.