Cum să alegi cele mai bune tigăi pentru gătit

Să îți alegi un set de vase de gătit nu este deloc ușor. Există numeroase mărci și seturi de oale pe piață, așa că alegerea unuia poate fi o provocare dificilă pentru oricine. Despre alegerea tigăilor și vaselor de gătit vom vorbi în acest articol!

În comerț găsim o mulțime de vase de gătit, iar fiecare este diferit în modul său. Diferența este făcută mai ales de varietatea mare de materiale din care tigăile pot fi construite. Oțel inoxidabil, fontă, aluminiu, cupru… sunt doar câteva exemple de materiale din care tigăile pot fi concepute.

De asemenea, există vase concepute din mai multe materiale diferite, pentru a obține performanțe mai mari dar și un design atrăgător.

Iar dacă iei în calcul toate aceste detalii, alegerea unui set de tigăi sau a unei simple tigăi chiar, este o provocare peste care te ajutăm să treci. O alegere inteligentă o poți face doar atunci când cunoști cât mai multe informații despre tigăi. Acstea ți le vom oferi noi în rândurile următoare.

5 Aspecte pe care să le urmărești atunci când îți cumperi o tigaie

Iată aspectele pe care trebuie să le ai în vedere atunci când îți cumperi o tigaie:

Conductivitatea căldurii

Unele materiale ale tigăilor sunt mai bune conductoare de căldură decât altele. Cuprul se dovedește în acest sens a fi o alegere foarte bună, în timp ce oțelul inoxidabil nu este la fel de bun.

Iar pentru o tigaie conductivitatea căldurii este foarte importantă. Astfel, cu cât o tigaie oferă o mai bună conductivitate cu atât este mai bună. Mâncarea se va găti uniform și mai bine.

Preț

Cât ești dispus să investești într-o tigaie? Este un aspect important și totodată care poate determina calitatea produsului ales. Astfel, cu cât vei investi mai mult în seturile de vase de gătit, cu atât vei alege opțiuni mai bune.

Durabilitate

Unele tigăi se păstrează mult mai bine în timp, iar altele nu. Materialul reprezintă un detaliu important în acest sens. De exemplu, oțelul inoxidabil se păstrează foarte bine în timp.

Reactivitate

Anumite materiale ar putea avea reacții nedorite atunci când gătești diferite alimente. Aluminiul, de exemplu, nu reacționează prea ok atunci când gătești mâncăruri cu tomate sau cu alte ingrediente acide.

Prin urmare, aluminiul va ajunge în mâncarea ta, ceea ce sigur că nu îți dorești. Astfel, este foarte important să optezi pentru un material care nu reacționează negativ atunci când gătești.

Întreținere

Iar ultimul detaliu pe care ar trebui să îl ai în vedere este legat de întreținerea tigăilor. Prin urmare, recomandarea noastră este aceea de a opta pentru o tigaie cât mai ușor de întreținut, pentru a nu avea nevoie de prea multă muncă pentru întreținere.

Tigăile de fontă, așa cum spuneam și în acest articol, necesită foarte mult efort pentru întreținere. Dar merită! Oțelul inoxidabil, în schimb, este mai simplu de îngrijit.

Chiar dacă ți-au fost prezentate aceste 5 aspecte importante pentru alegerea tigăii, este foarte probabil ca în continuare să ai nevoie de ajutor. Am decis să îți prezentăm principalele avantaje și dezavantaje ale fiecărui tip de tigaie în parte.

Iată-le:

Tigăile din oțel inoxidabil

Oțelul inoxidabil este unul dintre materialele pe care îl întâlnim adesea în rândul vaselor de gătit. Prin urmare, nu este casă fără un vas din oțel inoxidabil.

Atunci când vorbim despre oțel inoxidabil ne referim mai degrabă la un aliaj de metale, printre care se află oțelul, carbonul și cromul. Pe scurt, oțelul inoxidabil se mai numește și inox. Altfel spus, inox este oțel inoxidabil.

Principalul avantaj al inoxului este acela că rezistă la coroziune. Oțelul inoxidabil este o alegere excelentă, însă totuși nu conduce foarte bine căldura, așa că ar trebui să cauți o tigaie din oțel inoxidabil a cărei baze conține aluminiu sau cupru. În caz contrar, alimentele tale nu vor fi gătite uniform.

Avantajele vaselor de gătit din oțel inoxidabil

  • Sunt ieftine;
  • Durabile;
  • Nu se zgârie ușor;
  • Sunt mereu atrăgătoare;
  • Nu au reacții nedorite la diferite ingrediente.
  • Nu se deformează.

Dezavantajele inoxului

  • Nu este un material bun conductor de căldură;

Tigăi din fontă

Fonta este un material folosit pentru a crea tigăi care au o durată de viață de sute de ani. Prin urmare, vasele din fontă sunt considerate a fi poate chiar cele mai bune tigăi.

Dar, așa cum spuneam și mai sus, tigăile din fontă se întrețin greu. Va trebui ceva efort pentru a le păstra mereu în cea mai bună formă.

Cu toate acestea, rezistența fontei este superioară.

Avantajele tigăilor din fontă

  • Au un preț accesibil;
  • Sunt foarte rezistente;
  • Căldura este distribuită uniform.

CITEȘTE ȘI: 7 motive pentru a cumpăra o tigaie din fontă

Dezavantaje

  • Poate avea reacție negativă cu anumite ingrediente;
  • Sunt greu de întreținut;
  • Trebuie asezonate;
  • Au o greutate considerabilă;
  • Poate apărea rugina.

Vase din aluminiu

Aluminiul este utilizat pentru fabricarea a peste 50% dintre ustensilele de gătit de astăzi, iar asta deoarece distribuie foarte bine căldura.

Aluminiul este însă un material moale care se zgârie ușor. Și totodată are reacții negative cu diferite alimente, prin urmare se folosește adesea doar în combinație cu alte metale.

Mai exact, sunt vase din oțel inoxidabil care conțin un strat de aluminiu, astfel încât să te poți bucura de avantajele ambelor materiale.

Vesela din aluminiu este adesea finisată cu o acoperire antiaderentă pentru a se obține că alimentele nu se ard.

Avantajele vaselor din aluminiu

  • Distribuie căldura excelent.

Dezavantaje

  • Reacționează cu alimentele acide;
  • Se zgârie ușor și apar deformări.

Vesela din cupru

Vesela din cupru este frecvent folosită în bucătăriile profesioniștilor iar asta deoarece distribuirea căldurii se face uniform. Tigăile din cupru, în schimb, sunt destul de scumpe așa că prea le regăsim în bucătăriile de acasă.

Cuprul este folosit adesea în combinații cu alte materiale precum oțelul inoxidabil.

Avantaje

  • Conductivitate excelentă;
  • Ideale pentru gătit.

Dezavantaje

  • Sunt scumpe;
  • Reacționează negativ cu alimentele acide;
  • Necesită lustruire regulată.

Concluzii

Gândește-te bine înainte de a face achiziția finală. Iar asta deoarece nu este înțelept să cumperi un set de 20 de vase de gătit atâta timp cât vei folosi doar câteva dintre ele.

Totuși, este recomandată achiziția unui set de vase deoarece ieși mai ieftin decât dacă ai cumpăra vasele separat.

Și nu uita de buget!

Iar în ceea ce privește alegerea finală a tigăii ținând cont de materialul acesteia, va trebui să te gândești la cât de mult gătești precum și la bugetul de care dispui.

Cel mai probabil vei opta pentru o tigaie realizată din mai multe straturi de materiale diferite, pentru a te putea bucura astfel de cât mai multe avantaje.

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 5 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.