Energia electrică înregistrează scumpiri în mod continuu, ceea ce ne face să ne dorim tot mai mult să reducem consumul aparatelor din casă. Achiziționarea unor becuri economice reprezintă un mod grozav de a reduce consumul de energie, dar care sunt cele mai economice becuri?
Conform unui infografic realizat de visualcapitalist.com, iluminatul consumă aproximativ 12%, așa că reducerea consumului acestora poate fi un mod grozav de a obține un cost mai mic pentru facturile la energie electrică.
Nu poți schimba frigiderul sau mașina de spălat rufe la fel de ușor precum faci cu becurile. Acestea din urmă sunt mai ieftine, așa că nu necesită un prea mare efort financiar. Ei bine, care sunt cele mai economice becuri pe care le poți cumpăra?
Acesta este subiectul pe care ne propunem să-l abordăm în rândurile următoare. La rândul meu, vreau să cumpăr câteva becuri care consumă mai puțin, așa că hai să găsim împreună becurile care îți oferă un consum redus.
Care sunt cele mai economice becuri: LED, CFL, becurile cu halogen sau cele incandescente?
În căutarea celor mai bune becuri economice, vei observa probabil că sunt o mulțime de tipuri de becuri. Dacă până nu demult becurile incandescente reprezentau categoria principală, astăzi acestea sunt adesea ignorate, iar asta deoarece consumă mult curent. În plus, au o durată de viață limitată, așa că nu ai nici un motiv pentru a le alege. Poate doar nostalgia să te determine să alegi astfel.
În schimb, becurile cu halogen reprezintă o alegere mult mai bună. Consumă puțin iar durata lor de viață este mare, deci… de ce nu?
În ceea ce privește becurile CFL, acestora li se mai spune și becuri economice, iar asta este destul de sugestiv, nu? Sunt foarte economice și nu dezamăgesc nici la capitolul durată de viață.
Dar, de departe cea mai inspirată alegere este reprezentată de becurile LED. Dacă în cazul becurilor CFL putem vorbi despre un consum mai mic cu până la 75%, becurile cu tehnologie LED au un consum mai mic cu 80%, deci sunt o alegere mai inspirată.
Din punctul nostru de vedere, alegerea este ușor de făcut. Alege becurile LED și nu vei regreta că ai ales astfel. Iar dacă te întrebi unde găsești cele mai bune becuri LED, atunci ar trebui să verifici oferta acestui magazin online. Sigur vei găsi o mulțime de modele pe gustul tău.
Cum să te asiguri că becurile alese sunt cât mai economice?
Te întrebi cum să alegi cele mai economice becuri? Ori care sunt criteriile ce te pot ajuta să alegi cele mai bune becuri economice? Ei bine, alegerea este ușor de făcut.
Sunt puține criteriile pe care trebuie să le folosești pentru o alegere cât mai reușită, iar din acest punct de vedere te ajutăm tot noi. Nu uita, Casa365.ro este blogul pe care găsești zilnic cel puțin un articol nou pentru tine și casa ta!
Clasa energetică, înainte de toate
Cum te asiguri că becurile economice pe care le cumperi țin cu portofelul? E simplu: urmărește clasa energetică. Cu cât clasa energetică este mai bună, cu atât consumul va fi mai bun.
Clasa energetică a becurilor se notează cu litere de la A la G, unde A înseamnă un consum foarte redus, iar G un consum nu chiar economic. Sfatul nostru? Alege un bec cu clasa cât mai apropiată de A, chiar dacă nu vei găsi ușor un astfel de bec.
Eu unul am reușit să găsesc doar acest bec OSRAM cu clasa energetică D al cărui preț este, totuși, de vreo 40 și ceva de lei. Mai mult decât un bec obișnuit, fără dar sau poate.
Puterea becului economic
În ceea ce privește puterea unui bec, regula este destul de simplă: cu cât e mai puternic becul, cu atât va consuma mai mult.
Drept urmare, gândește-te bine la nevoile de iluminare pe care le ai. Sigur nu ai nevoie de o iluminare puternică în fiecare încăpere, așa că de ce să alegi becuri mai puternice decât e necesar în mod real?
În general becurile au o putere de la 10 W până la peste 70 W, așa că gândește-te bine la nevoile reale. Eventual, nu cumpăra toate becurile de care ai nevoie, ci ia-le pe rând pentru a-ți putea face o idee clară asupra puterii de care ai nevoie.
Fluxul luminos
Cu cât numărul de lumeni este mai mare, cu atât și consumul ar putea crește. Fluxul luminos poate avea o valoare de la 0-149 lm până la peste 1499 de lm. Drept urmare, cât de mult ai vrea să lumineze noile tale becuri economice?
Alte criterii pentru alegerea unor becuri economice
Mai există și alte criterii pe care le-ai putea avea în vedere atunci când cauți becuri economice. Sigur, acestea nu vor influența consumul, dar sunt la rândul lor foarte importante.
Iată care sunt celelalte criterii pe care ar trebui să le folosești numaidecât atunci când cauți becuri economice:
- Producător: sunt mulți producători de becuri, indiferent că sunt ele economice sau nu, iar printre cei mai populari sunt Philips, Osram, Star-Light, Yeelight, Kosmo V-tac, Total Green, Ecoplanet sau poți alege becurile OEM. Sfatul nostru este să mizezi pe primele două branduri;
- Tip: acesta ar putea fi clasic, smart sau vintage. Drept urmare, tu ce bec alegi?
- Tehnologie: există becuri LED, fluorescente, halogen, incandescente, cu infraroșu și xenon. Alege becurile LED fără a sta pe gânduri prea mult timp;
- Soclu: există diferite tipuri de soclu, cele mai populare fiind E27, E14 și GU10. Stabilește-ți nevoile, iar apoi alege în funcție de nevoi;
- Formă: becurile pot avea diferite forme, de la standard la glob, lumânare, cilindru sau spot… formele diferă foarte mult. Drept urmare, asigură-te că alegi în funcție de compatibilitate;
- Temperatura: becurile pot avea o lumină caldă, rece, neutră sau difuză. Preferințele tale care sunt? Ține cont de ale atunci când faci o alegere.
Care sunt avantajele becurilor cu tehnologie LED?
După cum bine ai observat deja, am insistat mult asupra ideii de a cumpăra becuri LED. Dar oare merită să faci această alegere? Care sunt avantajele becurilor LED? Le vei descoperi în rândurile imediat următoare:
- au o durată de viață foarte mare, așa că faci o achiziție pe termen lung. De exemplu, becul recomandat mai sus are o autonomie de 15.000 de ore, ceea ce s-ar putea traduce prin 625 de zile în care becul ar fi aprins continuu. Sună bine? Cumpără-l și tu;
- numărul de porniri/opriri este nelimitat, spre deosebire de becurile clasice, așa că pot fi folosite chiar și în conexiune cu un senzor de mișcare;
- becurile cu tehnologie LED pot fi folosite și la exterior, având o rezistență foarte bună la temperaturile reduse;
- rezistă întreruperilor de curent și chiar a variațiilor de tensiune;
- nu se încălzesc;
- au prețuri accesibile.
Ce trebuie să știi despre tehnologia becurilor LED?
Light Emitting Diode, pe scurt LED, sunt inovația momentului în ceea ce privește tehnologia iluminatului. Lumina este produsă folosind un circuit electronic. Acestea garantează deci economii ce pot ajunge până la 90%, ceea ce este uimitor. Atât din punct de vedere al costurilor cât și al duratei de viață, becurile LED reprezintă alegerea optimă.
Sunt foarte eficiente și totodată foarte rezistente, așa că ai numeroase motive pentru a le alege.
Tu ce becuri folosești în casă?