cata vopsea trebuie pentru o camera

De câtă vopsea ai nevoie pentru o cameră

Simți nevoia unei schimbări în locuință, prin intermediul căreia să împrospătezi puțin aerul? Văruirea pereților îți va oferi schimbarea mult dorită. Este ușor de realizat, costurile nu sunt foarte mari iar schimbarea va fi ușor de observat. Drept urmare, de ce nu?

Când te decizi să faci această schimbare, te vei întreba cel mai probabil de câtă vopsea ai nevoie pentru a acoperi o cameră întreagă. Despre cum se calculează necesarul de vopsea lavabilă ne propunem să vorbim și noi în acest articol.

Dacă tocmai te-ai decis că a sosit timpul pentru o schimbare, așa că vrei o nouă nuanță pentru pereții interiori, ori pur și simplu vrei să reîmprospătezi culoarea folosită pentru decorul interior, atunci ai ajuns la locul potrivit. Avem mai multe recomandări pentru tine, printre care și indicațiile despre cantitatea de vopsea de care ai nevoie pentru o încăpere anume.

De câtă vopsea lavabilă ai nevoie?

Când te apuci de văruit, asigură-te că ți-ai asigurat toate materialele necesare. Aici includem și cantitatea suficientă de var lavabil. Dar cum stabilești cantitatea necesară de var? Afli din rândurile următoare:

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a stabili necesarul de var lavabil:

  • Înainte de toate, stabilește dimensiunile camerei pe care vrei să o văruiești. Altfel spus, cu ajutorul unei rulete măsoară lungimea, lățimea și înălțimea camerei;
  • Apoi, ar trebui să stabilești perimetrul camerei. Dacă ai o cameră pătrată, perimetrul se va stabili calculând 4 x lungimea. În cazul unei camere dreptunghiulare, vei calcula perimetrul astfel: 2 x (lungime x lățime). Dacă ai de văruit o cameră care nu este nici pătrată și nici dreptunghiulară, perimetrul se află adunând toate laturile acesteia;
  • Următorul pas este stabilirea suprafeței totale a pereților. Acest lucru se face foarte ușor. Altfel spus, înmulțește perimetrul cu înălțimea camerei iar în acest fel vei descoperi care este suprafața totală a pereților în metri pătrați;
  • Nu uita să calculezi și aria ușilor și a ferestrelor. Cum faci asta? E simplu, înmulțește lungimea cu lățimea iar astfel o vei afla;
  • În final, din suprafața totală a pereților scade aria ușilor și a ferestrelor, iar astfel vei afla care este suprafața pe care o ai de văruit.

Odată ce cunoști suprafața totală pe care trebuie să o zugrăvești, poți consulta indicațiile de pe cutia de vopsea lavabilă. De regulă, fiecare producător menționează care este consumul de vopsea pe metru pătrat, în funcție de numărul de straturi aplicate.

Consultând consumul specificat de către producător, poți calcula necesarul de litri pentru a acoperi suprafața pe care trebuie să o văruiești.

De exemplu, dacă pentru un metru pătrat ai nevoie de 0,4 litri de lavabilă, va trebui să înmulțești suprafața ta cu cantitatea necesară pentru un metru pătrat. De exemplu, dacă ai de văruit 50 de metri pătrați, calculezi 50 x 0.4 și vei afla că ai nevoie de 20 litri de vopsea.

Este simplu nu? Cel mai important este să te asiguri că verifici consumul pe cutia de vopsea lavabilă.

Îți oferim însă un sfat: cumpără un surplus de vopsea, deoarece nu știi niciodată ce nevoi apar. Există o vorbă, calculul de acasă diferă de cel din târg. Iar decât să constați că nu îți ajunge vopseaua, mai bine să îți rămână puțin.

Consumul de vopsea al pereților poate fi diferit de la un caz la altul, motiv pentru care consumul de pe cutia cu vopsea nu va fi valabil și în cazul tău. Dacă pereții au fost dat cu glet de curând, atunci gradul de absorbție va fi mai mare.

Tipul amorsei folosite reprezintă un alt detaliu ce poate influența consumul și totodată acesteia trebuie să i se ofere timpul necesar pentru uscare. Diluarea vopselei trebuie realizată conform indicațiilor iar calitatea uneltelor folosite pentru văruire poate avea un efect, de asemenea, asupra consumului.

Dacă vei folosi vopsea deschisă peste o altă nuanță mai închisă, consumul de vopsea va fi mai mare.

Cum se diluează vopseaua lavabilă?

De regulă, vopseaua lavabilă trebuie diluată conform indicațiilor producătorului. Acesta va menționa pe etichetă care sunt procentele de diluare.

De exemplu, dacă producătorul recomandă o diluare de 10% pentru primul strat, atunci la 1 kg de vopsea va trebui să folosești 100 ml de apă. În ceea ce privește apa recomandată, aceasta ar trebui să fie potabilă.

Niciodată să nu folosești mai mult lichid pentru diluare.

De regulă, la al doilea strat de vopsea aceasta va trebui mai puțin diluată.

Pentru a obține o omogenizare cât mai bună, folosește un malaxor.

Sfaturile casei pentru aplicarea vopselei lavabile

În final, mai avem câteva recomandări pentru tine.

Înainte de toate, aplică o amorsă de la același producător al vopselei lavabile, iar apoi asigură-te că respecți timpul de uscare. În acest fel, te asiguri că vei avea parte de o suprafață cu o aderență bună, iar astfel vopseaua va avea un aspect perfect uniform.

Nu uita să îți protejezi ferestrele, ușile, întrerupătoarele, prizele și alte astfel de lucruri, folosind bandă adezivă. În acest fel, nu vor fi murdărite de vopsea.

Dacă au rămas de făcut mici retușuri, atunci le poți face folosind o pensulă cu care vei ajunge mai ușor în locurile greu accesibile.

Vopseaua lavabilă se aplică mereu de jos în sus, fără a fi necesar să apeși prea tare pe trafalet.

Iar asta a fost tot. Așa-i că nu e greu? Urmărește Casa365.ro zilnic pentru a fi la curent cu noi articole utile, ce îți pot face viața mai ușoară.

Urmărește-mi blogul pe Google News.

Alătură-te celorlalți 7 abonați.
Împărtășește-ți dragostea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.