Avem deja un articol pe blog despre termostate wireless pe care îți recomandăm să îl citești. Sigur te vei convinge să îți cumperi și tu unul. Iar dacă o vei face, mai rămâne problema instalării. Cum se montează un termostat?
Știm bine că termostatul este un aparat de mare ajutor. Nu numai că te ajută să obții mai mult confort, ci totodată poate reduce mult costurile plătite pentru căldură. Drept urmare, Casa365.ro îți recomandă să folosești și tu un astfel de dispozitiv.
L-ai comandat, a ajuns, iar acum trebuie montat termostatul. Cum faci asta? Avem noi câteva recomandări utile. Înainte de toate, nu uita că noi recomandăm mereu să apelezi la serviciile unui instalator și totodată să consulți manualul tehnic.
Folosește instrucțiunile din cutie
Înainte de toate, trebuie să precizăm că fiecare termostat în parte se instalează diferit. De aceea, ar trebui să începi cu consultarea manualului de instrucțiuni a termostatului cumpărat. Aici vei găsi fiecare pas pe care trebuie să îl urmezi pentru un montaj corect.
Drept urmare, nu te grăbi să arunci cutia și cartea cu instrucțiuni, deoarece acestea conțin informații de mare ajutor.
Indiferent că este vorba despre un termostat cu jumper sau cu comutator, cu ajutorul căruia funcționează, ai mai putea lua în calcul și solicitarea suportului din partea producătorului. Mulți sunt deschiși în a oferi astfel de suport de specialitate, drept urmare… de ce să nu îl folosești și tu?
Ghid pentru instalarea unui termostat
Pentru a te bucura de o instalare corectă, deci de un termostat instalat ca la carte, ar trebui să urmărești numaidecât următoarele recomandări:
Folosește aceeași tensiune atât la termostat cât și la centrală
Este un aspect de o importanță deosebită! În funcție de tensiunea cu care funcționează centrala ta termică (aceasta fiind de 220 V sau 24 V, 12 V fiind o excepție întâlnită destul de rar). Dacă schimbi termostatul cu un model mai nou, asigură-te că iei unul cu aceeași tensiune.
Când cumperi un nou termostat de ambianță, ai putea să întrebi dacă modelul ales se potrivește cu centrala pe care o folosești în prezent.
Deconectează centrala de la energia electrică
Altfel spus, scoate centrala din priză. Iar pentru a fi sigur că este totul în regulă, ai putea să oprești alimentarea direct de la panoul de siguranțe electrice.
Odată oprit curentul electric, poți desface carcasa centralei.
Scoate vechiul termostat
Dacă faci un upgrade, înlocuind vechiul termostat cu unul mai nou și mai performant, ar trebui să îl scoți mai întâi pe acesta. De regulă, termostatul se prinde cu câteva cleme mici, așa că nu ar trebui să fie deloc dificil.
Marchează firele
Îți oferim un truc: pentru a putea instala mai ușor termostatul la centrală, ar trebui să etichetezi firele, iar în acest fel te vei organiza mai ușor. Scoate fiecare fir pe rând, și etichetează-l folosind fie un banal marker sau, de ce nu, diferite etichete care să te ajute să îl organizezi.
În general, termostatele sunt ușor de montat. Găsești aici o mulțime de termostate foarte ușor de montat. Cumpără și tu unul și sigur vei fi mulțumit de alegerea făcută.
Elimină vechiul termostat
Odată etichetate firele, nu îți mai rămâne decât să elimini și baza termostatului de ambient vechi de pe perete. În tot acest timp, asigură-te că firele nu se pierd în doză, ci rămân în continuare accesibile pentru a fi conectate la noul termostat.
Montează noul termostat pe perete
Dacă tot ai eliminat vechiul termostat, a sosit timpul să îl montezi pe cel nou. Cum să faci asta? Ei bine, este foarte simplu. Majoritatea termostatelor arată la fel, deci au în mare parte aceleași dimensiuni. Asta înseamnă că poți monta ușor modelul nou în locul celui vechi.
Găsești toate instrucțiunile pentru montaj în manualul termostatului, așa că ar trebui să le urmezi.
Dacă noul termostat nu are o bază asemănătoare precum cea a modelului vechi, ceea ce se întâmplă destul de des, poți da noi găuri folosind o bormașină.
După ce ai montat baza nouă, nu mai rămâne decât să conectezi firele. Dacă le-ai etichetat de la bun început, așa cum ți-am recomandat, atunci asta nu ar trebui să fie dificil de făcut. Pune-i bateriile, de obicei fiind necesare două baterii tip AA.
Totuși, dacă fostul termostat nu era cu baterii iar cel nou este, cel mai probabil că va rămâne un fir neutilizat, anume cel de alimentare.
În tot acest timp în care realizezi conexiunile firelor, ar trebui să consulți instrucțiunile de montaj pentru a te asigura că nu faci nimic greșit. Montează panoul termostatului nou și oficial ai terminat instalarea.
În final, pornește centrala și totul ar trebui să fie bine.