Boilerul pe lemne reprezintă una dintre cele mai bune soluții de a obține apă caldă pentru o casă la țară, acolo unde nu există o rețea de gaze naturale și alte alternative. Un astfel de sistem produce apă caldă menajeră de consum folosind lemn de foc ce este ars în focar.
Apa caldă încălzită de foc iar apoi ajunge la duș sau la robinet. Dacă ești în căutarea unui boiler pe lemne bun, dar nu știi ce să alegi, ai ajuns la locul potrivit.
În acest articol am decis să îți ofer mai multe recomandări de boilere pe lemne de calitate precum și mai multe sfaturi utile pentru alegerea unui boiler pe lemne.
Recomandarea casei: Boiler pe lemne din inox 120L cu focar economic samotat si usi din fonta
Unul dintre cele mai bune boilere pe lemne din inox este acest model. Are focare economic șamotat dar și uși din fontă, capacitatea sa fiind de 120 de litri.
În urma arderii lemnului de foc, gazele sunt evacuate prin țeava de evacuare, iar astfel se încălzește apa menajeră. Suportă o presiune de maximum 3 bari și dispune de o un racord și supapă de siguranță.
Poate fi alimentat nu numai cu lemn de foc ci și cu brichete de cărbune, cărbune brun și cărbune brun-lignit, lignit sortat. Diametrul racordului pentru coș este de 120 mm iar racordul de apă este de 1/2”.
Recomandare de buget mediu: Boiler pe lemne Fornello 90L cu focar economic samotat si usi din fonta
Dacă ai un buget nu foarte mare, boilerul pe lemne Fornello 90L cu focar economic șamotat și uși din fontă ar putea fi o opțiune bună pentru tine.
Are un volum de 90 de litri și suportă o presiune maximă de 6 bari. Acest boiler de la Fornello a fost construit din inox gros de 2 mm și vine la pachet cu un focar economic FM.
Debitul caloric este de 5.5w iar racordarea la coș este de 120 mm.
Boilerul pe lemne obține un randament optim la temperatura de 65 grade Celsius și poate fi alimentat nu numai cu lemne de foc ci și cu brichete de cărbune, cărbune brun, cărbune brun-lignit pentru scopuri neindustriale și cu lignit sortat.
Ieftin și bun: Boiler otel, pe lemne, cu focar economic 90 litri si usi din tabla
Dacă ai nevoie de un boiler pe lemne ieftin și bun, atunci ar trebui să ai în vedere acest model. Are o capacitate de 90 de litri și un focar economic FM iar prețul său este de sub 1000 lei.
A fost realizat din tablă de oțel, fiind vopsit atât la exterior cât și la interior cu vopsea lovitură de ciocan. În ceea ce privește presiunea de lucru a acestui cazan de baie, vorbim despre maximum 3 bari. Are și o supapă de siguranță, bineînțeles.
Ce combustibil poate folosit pentru alimentarea acestui boiler pe lemne? Producătorul recomandă aceste opțiuni: lemne de foc STAS 2340; brichete de carbune pentru scopuri neindustriale STAS 8729; carbune brun si carbune brun-lignit pentru scopuri neindustriale; lignit sortat.
Are o putere termică nominală de 5.5 kw iar grosimea materialului folosit pentru construirea sa este de 2.5 mm. Racordarea la coș este de 114.3 x 3.2 mm, în timp ce temperatura în timpul utilizării trebuie să fie cuprinsă între 1 și 40 grade Celsius.
Acestea sunt cele mai bune boilere pe lemne pe care le-am ales special pentru tine. Totuși, dacă vrei să vezi și alte modele, atunci te invit să descoperi oferta acestui magazin online. Fără dar sau poate vei găsi boilerul pe lemne de care ai nevoie.
Cum alegi cel mai bun boiler pe lemne – cele mai importante criterii de care trebuie să ții cont
Dacă vrei să afli care sunt cele mai importante aspecte de care ar trebui să ții cont atunci când plănuiești achiziționarea unui boiler pe lemne, ar trebui să ai în vedere următoarele aspecte: tipul boilerului, materialul din care a fost construit, temperatura maximă a apei, sistemele de siguranță, funcțiile de care dispune și mai ales capacitatea sa.
Pentru a nu cădea victimă ofertei foarte bogate pe care magazinele o au, trebuie să fii atent la toate aceste caracteristici.
Acest ghid de cumpărături își propune să îți ofere sprijin pentru alegerea unui boiler pe lemne de calitate premium, de care să te folosești cât mai mult și care să te dezamăgească cât mai puțin sau chiar deloc.
Prin urmare, am adunat în rândurile următoare informații utile ce îți vor fi de mare ajutor în alegerea unui boiler pe lemne performant.
Modul de funcționare al unui boiler pe lemne
Pentru a putea alege un boiler pe lemne bun, trebuie să înțelegi modul acestuia de funcționare. Ei bine, află că vorbim despre un sistem de încălzire al apei menajere foarte inteligent, ce îți poate asigura apa caldă menajeră nu numai în baie ci și în întreaga încăpere.
Boilerul este format dintr-un spațiu în care are loc arderea lemnului, spațiu ce poate fi asemănat cu o sobă obișnuită, în care se introduce lemnul pentru a fi ars și un cazan, acolo unde se află țeava de evacuare a gazelor de ardere, cu ajutorul căreia se încălzește apa.
Boilerul pe lemne se leagă apoi la rețeaua de apă, de către un instalator priceput, și totodată se asigură evacuarea fumului rezultat în urma arderii.
Cel mai mare dezavantaj al unui boiler pe lemne este faptul că necesită intervenția ta ori de câte ori dorești apă caldă, fiind necesară aprinderea focului pe care va trebui apoi să îl întreții.
Totuși, apa rămâne caldă chiar și după stingerea focului, mai ales dacă optezi pentru un cazan realizat din materiale bine izolate și totodată cu o grosime destul de mare.
Ce tipuri de boilere pe lemne există
La fel precum multe alte aparate despre care am vorbit pe casa365.ro, un boiler pe lemne poate fi de mai multe tipuri. Mai exact, avem boilere pe lemne simple, boilere electrice și pe lemne precum și boilere pe lemne cu serpentină. Care sunt diferențele între aceste două tipuri?
Ce trebuie să știi despre boilerele pe lemne simple
Ei bine, un boiler pe lemne simplu va putea fi alimentat doar cu lemn de foc și alte câteva tipuri de combustibil solid, iar astfel vei obține apă caldă doar dacă vei aprinde focul.
Nu folosește principii complicate, însă un astfel de boiler își face treaba de minune ori de câte ori ai nevoie de apă caldă, așa că puțin probabil să simți nevoia de mai mult.
Totuși, trebuie să iei în calcul și celelalte tipuri de boilere pe lemne:
Boiler cu alimentare pe lemne și electrică
În oferta magazinelor care vând boilere pe lemne vei găsi și modele care, pe lângă alimentarea cu combustibil solid, mai pot fi alimentate și cu electricitate. Astfel, este o soluție de backup ce te ajută să ai apă caldă pentru mai mult timp, fără a fi necesar să întreții focul aprins.
Sunt momente când rămâi fără lemne, sau când pur și simplu nu ai chef să aprinzi focul, așa că un astfel de boiler își face treaba cu brio.
Boilere pe lemne cu serpentină
În final, mai avem și boilerele pe lemne cu serpentină. Rolul acestei serpentine este acela de a se ocupa de sarcina de încălzire a apei, astfel încât să poți folosi centrala termică sau chiar energia pe care un panou solar ți-o oferă.
Prin urmare, un astfel de boiler pe lemne cu serpentină îți oferă posibilitatea de a obține apă caldă fără a face în mod neapărat focul. Prin urmare, poți face foarte multe economii.
Ce volum ar trebui să aibă un boiler pe lemne?
Așa cum spuneam, volumul reprezintă un aspect foarte important de care trebuie să ții cont atunci când cumperi un boiler pe lemne. Astfel, poate că te întrebi care este volumul pe care boilerul pe care îl cumperi ar trebui să îl aibă.
Ei bine, gândește că un boiler pe lemne trebuie să îți ofere necesarul de apă pentru toată familia. Cu toate acestea, să nu uiți faptul că boilerele pot fi foarte voluminoase, mai ales dacă este vorba despre un model cu o capacitate generoasă.
Și totuși… ce volum să aibă cel mai bun boiler pe lemne? Recomandarea mea este să alegi un model de 80 de litri dacă e nevoie de apă pentru o familie de 2 persoane. Calculează 40 de litri de apă pentru o persoană adultă și 20 de litri de apă pentru un copil, iar astfel poți afla care este necesarul de apă caldă în casa ta.
Ai mai putea avea în vedere și timpul necesar pentru ca acest volum de apă să poată fi încălzit. Sigur, aici intervin și alte aspecte, printre care se află și lemnul folosit.
De regulă, un boiler pe lemne bun îți pune la dispoziție un termometru care îți oferă detalii precise despre temperatura apei din interior. Eu îți recomand să alegi un model cu termostat reglabil, pentru a putea controla cu ușurință temperatura apei în funcție de propriile preferințe.
Sisteme de siguranță și protecție
Atunci când vorbim despre sisteme de încălzire trebuie să ne gândim neapărat și la măsurile de protecție precum și la sistemele de siguranță. De aceea eu recomand mereu ca instalarea lor să fie făcută neapărat de un specialist.
Prin urmare, sistemele de siguranță sunt absolut necesare și în cazul unui boiler pe lemne. Cele mai bune boilere pe lemne trebuie să aibă neapărat în dotare o supapă de siguranță. Ce face aceasta? Ei bine, în cazul în care presiunea crește peste măsură, aceasta va evacua apa pentru a scădea presiunea, iar astfel se evită o explozie și alte defecțiuni.
Practic, rolul supapei de siguranță este de a elibera aburii, păstrându-se astfel o presiune sigură.
Majoritatea boilerelor pe lemne suportă o presiune de maxim 3 bari, însă sunt și modele care pot atinge până la 6 bari.
Apoi, este foarte important să alegi un boiler cu protecție anti-corozivă. Dat fiind faptul că apa intră în contact cu componente de-ale boilerului, este important ca acestea să fie protejate împotriva depunerilor și altor probleme precum formarea ruginii.
Pentru ca boilerul cumpărat să aibă o durată generoasă de viață, ar trebui să dispună de protecție anti-corozivă și chiar de un strat de email, ce va proteja materialele boilerului.
Sigur, montajul boilerului ar trebui realizat de către un specialist, iar împământarea este absolut necesară în cazul modelelor electrice.
Cele mai bune materiale din care un boiler pe lemne poate fi construit
În general, boilerele pe lemne sunt construite fie din inox, fie din oțel. Recomandarea mea este să optezi pentru un model din inox, deoarece în general un boiler pe lemne din inox este mai rezistent în timp. Inoxul este un material durabil, prezentând o rezistență superioară în fața coroziunii iar astfel boilerul ales îți va provoca mai puține bătăi de cap.
De asemenea, inoxul suportă temperaturi mai mari ale apei, ceea ce te-ar putea încânta.
Și chiar dacă boilere pe lemne din inox sunt mai scumpe, investiția se dovedește a fi cu adevărat rentabilă în timp.
Ce trebuie să știi despre utilizarea unui boiler pe lemne
În ceea ce privește utilizarea boilerului pe lemne, îți recomand să folosești doar lemne uscate de o calitate bună. Nu folosi combustibil tratat, umed, și totodată ține ușa sobei mereu închisă. Prin urmare, ar trebui să pregătești lemne cu o lungime nu prea mare, astfel încât să încapă fără probleme în sobă.
Apoi, ar mai trebui să știi că alimentarea cu lemne a boilerului nu ar trebui să fie făcută decât în cazul în care temperatura scade sub pragul dorit și nu ar trebui să exagerezi cu alimentarea. Dacă pui prea multe lemne în boiler, presiunea va crește peste măsură, ceea ce am stabilit deja că este destul de periculos
Să nu uiți că un boiler durabil are nevoie de o întreținere regulată. Cenușa trebuie îndepărtată frecvent, și totodată o curățare generală a focarului este mereu bine-venită.
Coșul de evacuare a fumului ar trebui și el curățat, măcar din când în când.
Eu îți recomand să scoți cenușa din tavă zilnic și totodată să folosești un vătrai pentru curățarea grilajului din focar. Apoi, cel puțin o dată pe săptămână ar trebui să scapi de reziduurile acumulate în urma arderii. Iar în fiecare lună ar trebui să ai în vedere curățarea generală a focarului precum și a mantalei externe.
Cât costă un boiler pe lemne – există boiler pe lemne ieftin și bun?
Așa cum am spus-o adesea aici pe blog, calitatea costă. Prin urmare, cu cât un boiler pe lemne este mai bun, cu atât va fi mai scump. Totuși, asta nu înseamnă că nu vei găsi și boilere ieftine ce oferă performanțe cel puțin decente.
Și totuși, ce preț are un boiler pe lemne? Dacă vei arunca o privire peste această ofertă vei observa că prețul unui boiler pe lemne bun pleacă de undeva de la 1000 de lei și poate ajunge până la peste 3000 de lei. Sunt multe aspecte care influențează prețul unui boiler pe lemne, printre care materialul folosit pentru construirea sa, capacitatea și alte astfel de detalii.
Urmărește reducerile și ofertele magazinelor online, iar astfel poți găsi cel mai bun preț pentru achiziționarea unui boiler pe lemne. Asta sigur.. dacă nu te grăbește nimic să cumperi un boiler pe lemne cât mai curând.
Ce producători de boilere pe lemne ar trebui să ai în vedere
Adesea există producători care inspiră încredere, iar dacă și tu ții cont de marca unui boiler pe lemne, atunci trebuie să știi care sunt cele mai bune branduri de boilere pe lemne. Ei bine, iată care sunt opțiunile pe care eu le recomand:
- Fornello, Cordivari, Ariston, OMEGA, Eldom, Eltim, FM, FM Group, Bandini, ELESAN, Inoxprim șamd.
De ce să-ți cumperi un boiler pe lemne de cea mai bună calitate?
În final, nu prezint păreri ci mai degrabă recomandări. Astfel, dacă te întrebi de ce ar trebui să investești în achiziționarea celui mai bun boiler pe lemne, atunci ai câteva motive pentru a pune calitatea pe primul loc. Printre acestea, pot recomanda următoarele motive:
- Un boiler bun va avea o durată de viață mai mare, fiind o investiție rentabilă pe termen lung;
- Un boiler de calitate este totodată un boiler mult mai sigur;
- Boilerele performante sunt mai eficiente energetic, așa că te vor ajuta să faci mai multe economii;
- Un boiler bun este mult mai ușor de folosit;
- Un boiler pe lemne bun nu se va strica prea des;
- Cel mai bun boiler pe lemne va încălzi apa mult mai rapid.
Acestea sunt așadar cele 6 motive pentru care ar trebui să îți cumperi și tu cel mai bun boiler pe lemne. Folosești un astfel de aparat? Ce model deții?
Dacă ai întrebări, poți lăsa oricând un comentariu și sigur vei primi ajutorul cerut în cel mai scurt timp posibil.
De asemenea, dacă vrei să fii la curent cu cele mai bune prețuri la boilere pe lemne, atunci ar trebui să verifici acest site constant, iar astfel nu vei rata reducerile cu adevărat bune.
Acesta a fost articolul meu cu recomandări de boilere precum și sfaturile pentru alegerea acestui sistem de încălzire a apei. Sper că ți-a fost de ajutor, iar dacă te-am ajutat, poți distribui articolul pe rețelele de socializare, pentru a fi de ajutor și altora.