Sezonul rece este aproape aici, așa că urmează o lungă perioadă de timp în care caloriferele vor fi utilizate zilnic. În tot acest timp, diferite probleme cu caloriferele pot apărea.
Ne-am propus ca în acest articol să vorbim despre 10 probleme frecvente ale caloriferelor, oferind totodată mai multe soluții pentru remedierea lor. Iată care sunt acestea:
Curge apa din calorifer
În anumite situații, te poți trezi cu apa curgând din calorifer. Multe persoane întâmpină probleme cu un calorifer care curge sau, la fel de des, cu un calorifer care picură. În acest caz, soluția este foarte simplă: înainte de toate, închide caloriferul folosind robinetul din dotarea acestuia.
Mai apoi, ar trebui să chemi un instalator care să te ajute la remedierea problemei.
Dacă acest calorifer care curge este din fontă sau chiar din aluminiu, ai putea verifica niplurile și garniturile. Acestea pot necesita o înlocuire sau o simplă strângere, în cazul niplurilor.
Caloriferul a ruginit
Trecerea timpului poate lăsa urme urâte pe calorifer. Ne referim acum, desigur, la faptul că acestea pot rugini. În acest caz, vor trebui înlocuite, deoarece sigur apar fisuri pe unde se va pierde apa.
Pentru a putea preveni ruginirea caloriferului, ai putea să folosești o soluție care să îi ofere protecție. Pe aceasta o vei introduce în sistemul de încălzire. Îți recomandăm să ai în vedere folosirea produsului Sentinel X200, pe care îl găsești și pe eMAG.
Cel mai adesea, caloriferele din baie ruginesc mai rapid, deoarece aici umiditatea are un nivel mai ridicat. Drept urmare, ar trebui să aerisești cât de des poți această încăpere.
Caloriferul se încălzește greu
Dacă și ție ți se pare că un calorifer se încălzește greu, spre deosebire de celelalte modele din casă, atunci problema ar putea fi de la echilibrarea hidraulică. Altfel spus, ar trebui să dai mai încet cel mai fierbinte calorifer, iar mai apoi îl poți verifica pe următorul să vezi dacă s-a încălzit mai rapid. Sună simplu, nu?
Caloriferul este prea fierbinte
Se poate ca uneori caloriferul să fie mai fierbinte decât ți-ai dori. În acest caz, cea mai bună soluție este folosirea unui robinet termostatic.
Găsești astfel de robinete termostatice în comerț, montajul se face ușor, așa că ar trebui să iei în calcul numaidecât acest sfat. Vezi aici mai multe modele interesante.
De asemenea, verifică dacă termostatul folosit funcționează corect. În cazul în care acesta e defect, s-ar putea ca centrala să funcționeze mai mult decât este necesar, iar astfel caloriferul se va încălzi prea tare.
Totodată, ai putea reduce temperatura pe tur din centrala termică. Este un alt mod util de a rezolva problema caloriferului prea fierbinte.
Caloriferul este cald doar în partea de sus, dar rece jos
Se întâmplă ca uneori caloriferul să fie mai cald în partea superioară și mai rece în partea de jos. Ei bine, în astfel de cazuri, problema este cauză de defecțiunile de la nivelul pompei de încălzire.
În acest caz, va trebui să repari pompa de încălzire sau să o înlocuiești, dacă este necesar. De asemenea, mai poate exista și o cauză mult mai simplă, anume necesitatea de aerisire. Aerisește caloriferele, iar astfel problema ar putea fi rezolvată.
Cum se aerisește caloriferul
Așa cum spuneam, caloriferul poate fi rece jos și cald sus deoarece nu este aerisit corect. Ei bine, tot ce trebuie să faci este să folosești aerisitorul.
Dacă nu există alte probleme, acest lucru se face destul de ușor. În cazul în care apa sau aerul nu ies prin zona aerisitorului, atunci ar putea fi o cauză mai gravă. Va trebui să chemi un instalator care să descopere problema și să efectueze reparațiile necesare.
Nu se încălzește caloriferul
Tocmai ai pornit centrala și ai observat că unul dintre calorifere nu se încălzește? Ei bine, dacă problema este la un singur calorifer, atunci poate fi necesară o echilibrare hidraulică. Cum se face aceasta? Ei bine, poți acționa robinetul caloriferului, în așa fel încât căldura să ajungă și în caloriferul cu pricina.
Se aud zgomote în calorifer
Ți s-a întâmplat să auzi zgomot în calorifer? Liniștește-te, nu sunt fenomene stranii. Cel mai probabil, s-a acumulat aer pe instalație, așa că soluția este simplă: ar trebui să faci o aerisire a caloriferelor. Iar pentru că este atât de importantă aerisirea caloriferelor, curând vom publica un ghid aici pe blog despre cum se face asta.
Drept urmare, stai pe aproape. Urmează curând un tutorial despre cum se aerisește caloriferul corect.
Totuși, mai poate fi necesară o curățare a caloriferului. De asemenea, dacă există pierderi de apă, atunci aerul va pătrunde în calorifer, iar zgomotele nu vor întârzia să apară. Drept urmare, dacă problemele cu zgomotul în calorifer nu dispar după aerisirea sa, atunci poate fi nevoie de intervenția unui instalator.
Curge apă pe la robinetul caloriferului
Dacă apa curge pe la robinetul caloriferului, atunci sunt două posibilități: fie robinetul caloriferului nu este strâns suficient, fie acesta este defect, ceea ce înseamnă că ar trebui înlocuit.
De regulă, robinetul caloriferului se învârte doar în sensul acelor ceasului.
Caloriferul nu mai stă fix pe perete
Sunt situații în care persoanele se plâng că s-au trezit cu caloriferul desprins de pe perete. Ei bine, dacă și tu ai pățit asta, să știi că nu e chiar ușor să îl prinzi la loc.
Cel mai probabil șuruburile sau suporturile folosite pentru prinderea caloriferului s-au desprins. De asemenea, mai pot exista probleme cu peretele care nu este suficient de rezistent.
Drept urmare, ar trebui să ceri ajutorul unui specialist sau chiar să folosești o întăritură care să asigure o mai bună prindere a caloriferului.
Acestea sunt 10 dintre cele mai frecvente probleme ale caloriferelor. Tu cu ce probleme te-ai confruntat până acum și cum le-ai rezolvat?