Dormitorul este locul care ar trebui să ne încarce cu energie, oferindu-ne un somn cât mai odihnitor și totodată sănătos. Drept urmare, ne facem responsabili de menținerea acestei încăperi în cele mai bune condiții posibile. Curățarea saltelei reprezintă un aspect de care ar trebui să ne ocupăm uneori, iar acesta reprezintă subiectul articolul nostru.
De ce să îți cureți salteaua? Ei bine, o saltea necurățată favorizează dezvoltarea bacteriilor, a mucegaiului și a altor probleme care nu numai că îți vor distruge somnul ci totodată pot cauza diferite probleme de sănătate pe care sigur nu ți le dorești.
Dar cum se curăță salteaua de pat? Ei bine, avem noi câteva recomandări simple:
De ce să cureți salteaua de pat?
Putem avea impresia că salteaua este suficient de bine protejată de lenjeria de pat folosită, iar astfel curățarea sa nu mai este necesară. Ei bine, se recomandă totuși o curățare periodică. De ce?
În primul rând, în acest fel se evită acumularea prafului, a acarienilor și totodată sporii de mucegai pot avea, la rândul lor, un trai foarte bun într-o saltea necurățată.
Drept urmare, curățarea saltelei ar trebui realizată măcar o dată la 6 luni, iar dacă umiditatea este ridicată, acest lucru ar trebui făcut în fiecare lună.
Ce pași ar trebui să urmezi pentru curățarea saltelei
Înainte de toate, nu ar fi deloc rău să iei în calcul aspirarea periodică a saltelei. Acest lucru l-ai putea face ori de câte ori schimbi lenjeriile de pat.
Mai mult decât atât, rotirea periodică a saltelei va preveni deformarea acesteia.
Dacă ai posibilitatea, scoate salteaua afară, pentru a putea fi aerisită. Dacă nu poți face asta, pune-o în apropierea geamului larg deschis.
Există protecții speciale pentru saltele, care previn pătrunderea lichidelor în interiorul acestora. Ai putea să le folosești și tu.
Cum cureți petele de transpirație sau de urină de pe saltea
În anumite situații, salteaua de pat poate fi pătată fie de transpirație, fi e de urina unui bebeluș. În acest caz, vor apărea mirosuri neplăcute și totodată vor cauza pete foarte greu de îndepărtat. Totuși, astfel de cazuri apar, așa că trebuie să iei măsuri imediat.
Va trebui să folosești produse precum aspiratorul, un burete, cârpe, apă oxigenată, bicarbonat, oțet, apă rece, o perie și mai ales detergent.
Pentru început, folosește aspiratorul pentru a reuși astfel să îndepărtezi cât mai mult din murdăria de pe ea. Petele vechi de pe saltea pot fi îndepărtate folosind apă rece și apă oxigenată. Soluția obținută o vei folosi pentru a îndepărta petele, cu ajutorul unei perii. În final, șterge locul cu o cârpă curată iar dacă poți scoate salteaua la aer, atunci ar trebui să o faci, pentru a se usca mai ușor.
Detergentul poate fi folosit ca înlocuitor al apei oxigenate, deși vei obține rezultate mult mai bune folosind apa oxigenată.
În ceea ce privește petele de urină sau de vomă, îndepărtarea lor se poate face folosind bicarbonat de sodiu și apă rece. Obține o pastă groasă pe care o aplici peste pată. Lasă soluția să acționeze măcar jumătate de oră, iar apoi curăță totul folosind o cârpă udă. Șterge cu o cârpă uscată și lasă salteaua să se usuce.
În general, bicarbonatul de sodiu poate fi folosit adesea pentru a scăpa de mirosurile urâte ale saltelei. Presară bicarbonat pe saltea, lasă-l să acționeze măcar o oră, iar mai apoi aspiră-l. Vei observa cum mirosurile neplăcute dispar imediat.
Dacă amesteci apă și oțet alb în cantități egale, obții o soluție excelentă pentru a curăța petele de pe saltea, folosind un pulverizator. Șterge cu un burete și folosește o cârpă pentru a absorbi lichidul.
Sunt și cazuri în care nu vei putea curăța salteaua așa cum ți-ai propus. Drept urmare, va trebui să cumperi o nouă saltea de pat. Stai pe aproape, revenim noi cu un ghid practic despre cum se alege o saltea de pat bună. Articolul va apărea pe blogul nostru curând.